onsdag 9 april 2008

Värnskatt om bakfoten

Idag skriver 17 moderata kommunstyrelseordförande på DN Debatt om att "Moderaterna måste avskaffa värnskatten". Man är förgrymmad över att höginkomsttagare betalar så ohemult mycket i skatt och att marginalskatten kommer upp i 57 procent.

Det finns två frågor man kan ställa sig. Är värnskatt en bra skatt? Är det en prioriterad skatt att ta bort?

På båda frågorna svarar jag nej. Det är aldrig bra med skatter som lappar och lagar ovanpå det övriga skattesystemet. Man kan ha olika synpunkter på hur hårt olika grupper ska beskattas, men då bör det lösas inom systemet. Nu blir effekten av en löneökning från 42.000 till 43.000 att den måste vara ganska rejäl för att man inte ska förlora pengar på den efter skatt.

Men jag kan samtidigt inte tycka att det är den mest prioriterade skatten att ta bort. Hela politiken går ut på att sänka skatterna nerifrån och upp. Om vi vill få fler i arbete och att fler ska bli oberoende av bidrag så måste vi fortsätta lägga skattesänkningar med fokus på låg- och medelinkomsttagare.

Själv betalar jag värnskatt, men har ändå fått ganska rejäla skattesänkningar även när det är låg- och medelinkomsttagare som prioriteras. Ofrånkomligen blir det så när vi har ett progressivt skattesystem.

Därför tycker jag att värnskattens borttagande, orättfärdig som den må vara, är lite av ett lyxproblem. Så kära m-kollegor, lägg ner värnskattekampen och fokusera krafterna på områden där vi faktiskt kan fortsätta det viktiga arbetet för att få landet i arbete och för att de som tjänar lite mindre ska få en rejäl slant kvar i plånboken!

Länk till DN Debatt

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är du verkligen moderat?

Ju mer progessivitet, desto större orättvisa. Inte nog med att den som tjänar mer, betalar mer i skatt, man betalar också en större andel av sin inkomst.

Sen finns det två nationalekonomiska problem med värnskatten (det är ju argument som Anders Borg brukar lyssna till):

1. Ju högre vi beskattar välutbildade i förhållande till andra länder, desto svårare får vi att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft.

2. Ju hårdare man beskattar en löneökning, desto mindre intressant blir det att arbeta extra om man ligger över gränsen (eller så försöker man med kreativa skatteupplägg).

Anonym sa...

Problemet är att du tänker i statiska termer. Om du istället har ett jobb där du på marginalen står o väljer mellan att jobba en timme till eller ta ledigt. Hur skulle du då göra? (det är nog ett av huvudskälen till att många inte uppfattar värnskatten som ett problem). Vad är det vi vill uppmuntra? Därtill har du problemet med företag som söker rekrytera välutbildad arbetskraft- värnskatten är lönedrivande som inte främjar någon. Lyxproblem - lyx för den som sent i livet tack vare utbildning får en hög inkomst eller för de företagare som lyckats? Lyx - tja, det beror på hur man ser det.Men med lyxargumentet för handen kan vi väl lika gärna höja värnskatten till 100%. Kom igen med lite mer ideologsiskt tänk.

Olof Lavesson sa...

Problemet är inte att jag tänker i statiska termer, ej heller oideologiska. Tvärtom så säger jag uttryckligen att värnskatten är en orättfärdig skatt. Gott så.

Problemet är att när det sedan gäller genomförande så räcker det inte att tänka "ideologiskt". Eftersom alla beslut får budgetkonsekvenser.

Då måste man prioritera bland de ideologiska besluten över vad som ger mest effekt. Dessvärre kommer då inte ett borttagande av värnskatten överst på prioriteringslistan.

Självklart bör värnskatten tas bort. Men innan dess tycker jag regeringen prioriterar rätt när man går vidare med skattesänkningar som minskar tröskeln till arbetsmarknaden och får fler att klara sig utan bidrag.

För mig är detta i allra högsta grad en fråga om ideologi!

Anonym sa...

Med all respekt Olof, så var det där ett av de mer korkade argument jag hört.

För det första ger värnskatten så lite till statskassan att det knappast kommer att märkas. Det finns dessutom forksare som menar att staten får in mer skatt i slutändan om värnskatten avskaffas.

För det andra, med ditt argument borde man ju höja värnskatten för att istället sänka andra "mer prioriterade" skatter. Är det verkligen din åsikt?

Om inte värnskatten hade funnits idag, hade du då röstat för att införa den? Ditt svar på den frågan ger också svaret på hur du ska agera nu.

Värnskatten är orättvis skatt med socialistiska förtecken. Som moderat riksdagsledamot borde du följa partistämmans beslut från i höstas och agera för dess avskaffande.

Olof Lavesson sa...

Käre Anonym!

Låt mig - återigen - vara tydlig.
Hade jag infört värnskatt idag? Nej.
Tycker jag att det är en bra skatt?
Nej.
Tycker jag att den ska tas bort?
Ja.
Tycker jag att det är så viktigt att det ska gå före skattesänkningar på andra områden?
Nej.
Att ta bort värnskatten skulle kosta i storleksordningen 5 miljarder. Att ta ansvar för hur ett utrymme på 5 miljarder används på bästa sätt tycker jag knappast kan kallas "korkat".