onsdag 2 april 2008

RFSL om transpersoners situation

Idag hade vi ett väldigt angeläget seminarium i riksdagen som var ett samarrangemang mellan RFSL och moderaterna. Det handlade om transpersoners situation och de lagförslag som nu är på väg fram. Jag beklagar att det inte var fler ledamöter som närvarade för det var viktiga synpunkter som fler hade behövt ta del av.

Alexandra Larsson som sitter i RFSL's förbundsstyrelse och även är yrkesofficer i flygvapnet berättade om sina egna erfarenheter som TS-kvinna och redogjorde för RFSL's syn på det kommande lagförslaget.

En av de frågor hon tog upp handlar om den tvångssterilisering som sker av alla som ska byta kön. Utredningens förslag till ny lag förslår visserligen att man ska kunna spara könsceller innan könsbytet, men samtidigt föreslår man att tvångssteriliseringen inte bara ska vara kvar utan att det dessutom ska vara ett krav att könskörtlarna opereras bort.

Jag ska djupdyka lite bättre i utredningen, men det låter för mig orimligt varför detta ska vara nödvändigt. Varför göra något så irreversibelt? Jag kan inte se det som annat än en ren kränkning.

2 kommentarer:

Alexandra Larsson sa...

Kul att du följde seminariet och uppskattade innehållet. Hoppas verkligen att vi kan få till stånd en förändring av förslaget så att vi nyttjar denna viktiga möjlighet att på ett reellt sätt förenkla och förbättra situationen för oss i den här gruppen. Det är tillräckligt svårt ändå utan att behöva kämpa mot orimliga lagar och regler som bygger på förlegade föreställningar.

Det är ju egentligen inte så komplicerat, däremot måste man först bryta igenom föreställningar om kön som vi sällan reflekterar över och sitter i ryggmärgen.

Anonym sa...

Tyvärr så fick inte den stora hetrosexuella majoriteten möjligheten att uttrycka sin åsikt i den här frågan.Jag menar de ca 90% av alla individer med transsexuell bakgrund som är heterosexuella.Riksdagens HBT grupps ledamöter är mycket noggranna med att inte bjuda in den gruppen.

Vad RFSL och Alexandra Larsson vill
är att förändra könsbyteslagen så att den passar in på människor som inte är transsexuella.DVS transgenderister,queer människor i olika tappning.

Människor som verkligen är transsexuella vill till 100% genomgå en könskorrigering vilket inbegriper avlägsnande av könskörtlar.

Vad Alexandra Larsson vill är att vi Sverige skall ha män som föder barn och kvinnor som blir pappor.

Vad Alexandra Larsson inte förstår och överhuvudtaget inte vill Acceptera är att Kön är ett neurobiologiskt faktum.

Anledningen till att transsexuella vill genomgå en könskorrigering är helt av den anledning att dessa människor fötts med ett neurobiologiskt kön som är motsatt kroppens biologiska kön.