fredag 18 april 2008

Fråga till Carl Bildt om gaybashing i Moskva

Den 31 maj är det femton år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland. Homosexuella, bisexuella och transpersoner i Moskva kommer att uppmärksamma den här dagen genom att genomföra ett Pridefirande. Moskvas borgmästare, Yuri Luzhkov, har systematiskt förbjudit Pridefiranden 2006 och 2007.

Förra året kunde vi se bilder på hur demonstranter slogs blodiga och hur myndigheterna arresterade demonstranter. Alla 46 medlemsstater i Europeiska rådet är lagligt bundna att rätta sig efter European Convention on Human Rights. Agerandet från Moskvas borgmästare är en direkt kränkning av de mänskliga rättigheterna och av själva grunden för demokratin.

Sverige som nation måste agera när mänskliga rättigheter kränks. Jag har därför ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om på vilket sätt utrikesministern avser agera för att Ryssland skall leva upp till det som de har förbundit sig till och att vi i fortsättningen slipper se hur fredliga demonstranter för mänskliga rättigheter slås blodiga av Moskvas polis.

Frågan kommer att besvaras torsdagen den 24 april.

*** UPPDATERING ***

Läs svaret här

Inga kommentarer: