tisdag 30 september 2008

Möte med Alaa Al-Aswany


Jag har tidigare skrivit en hel del om den egyptiske författaren Alaa Al-Aswany. Jag blev därför väldigt glad över att äntligen få träffa honom när han besökte Bokmässan i Göteborg. Al-Aswany är tandläkare och driver fortfarande praktik i Kairo. Hans bok The Yacoubian Building låg under många år på förstaplatsen över flest sålda böcker i arabvärlden, nu dock slagen av hans andra bok Chicago.

När han intervjuades på bokmässan av Cecilia Uddén så talade han mycket om kvinnors rättigheter i arabvärlden. Alla är förtryckta i diktaturer menade han, men kvinnor är ofta dubbelt förtryckta. Arabvärlden måste lära sig att behandla kvinnor i första hand som människor, idag är de först och främst kvinnor och i andra hand människor.

Al-Aswany skriver även politiska krönikor i Egypten, men hävdar ändå att hans böcker inte först och främst är politiska. "Literature is not a tool of judgement, but a tool of understanding". Ändå berättade han om när filmen The Yacoubian Building skulle ha premiär i Kairo. Många ministrar skulle komma till den stora premiären. Författaren var dock inte välkommen - han ansågs vara en för stor säkerhetsrisk.

Yacoubians hus finns nu på svenska. Köp den!

Frukost med Faludi


Frukostmöte i riksdagsbiblioteket med den välkände journalisten, författaren och feministen Susan Faludi som talade om sin nya bok Den amerikanska mardrömmen - bakhållet mot kvinnorna (en något starkare svensk titel än orginalets The Terror Dream. Fear and Fantasy in post-9/11 America).

Det visade sig bli ett mycket intressant föredrag. Grunden för Faludi var skillnaden i hur terrorattackerna hanterades i USA kontra Storbritannien. I UK reagerade man på attacken i tunnelbanan med att det var en kriminell handling som skulle utredas och lösas. I USA var reaktionen starkt politiserad. Mycket var också gender-färgat.

Plötsligt väcktes det gamla amerikanska idealet till liv med starka män som skulle skydda nationen, kvinnor och barn. Tidningarnas krönikor handlade om vikten av att värna den lilla världen i dessa onda tider och att gå hem och bilda familj. Time Magazine förutspådde en kommande brist på stekpannor och symaskiner. Att föda barn blev en patriotisk uppgift. De som hade en annan och ofta feministisk uppfattning som såg fiender till nationens ideal.

Enligt Faludi beror reaktionen på nedärvda myter och traditioner från generation till generation. Män ska vara starka och beskyddande. En förusättning för detta är att kvinnor är svaga och behöver beskydd. Kvinnor som gick i krig betraktades antingen som kvinnliga monster, som Lynndie England (kvinnan som sågs utföra övergrepp på fångar i Abu Graib) eller offer som behövde räddas som Jessica Lynch. Den kvinnliga soldat som fångades och fördes till irakiskt sjukhus.

I USA målades den ena skräckvisionen efter den andra upp om vilka övergrepp som förmodligen begicks mot Lynch. När amerikanska trupper i värsta kombatstil till slut skulle frita henne visade det sig att hon fick bra vård på ett irakiskt sjukhus av läkare och sköterskor. Några våldtäkter eller övergrepp hade hon inte upplevt. Även om hon själv berättade om detta så fortsatte myten odlas i hemlandet och vilka hemskheter hon måste ha utsatts för.

Faludi avslutade med att konstatera att attackerna mot World Trade Center handlade om att terrorister var motståndare till den frihet och det oberoende kvinnor i västvärlden åtnjuter. Och USA svarade inte med att värna och förstärka de friheterna utan tvärtom med ett återvändande till de klassiska könsrollerna. Det är inte utan att jag tycker att hon har en poäng.

fredag 26 september 2008

Nu: Lapidus


Nu seminarium med Jens Lapidus. Det tog lång tid innan jag köpte Snabba cash, jag var oerhört skeptisk. Tänkte att det skulle vara någon ytterligare "haussad" trendförfattare. Men jag fångades av boken, språket och skildringarna av Stockholms undre värld. Nu på mässan har jag köpt uppföljaren "Aldrig fucka upp". Moderator är en annan bra författare, Ronnie Sandahl.

torsdag 25 september 2008

Keep it in the family


Britt-Marie Mattsson ska leda ett demokratisamtal mellan S-pampen Göran Johansson och hans dotter, tillika ordförande för (s) i Göteborg.
"Lokal demokrati - för vem?". Ja, uppenbarligen för familjen Johansson. Ibland känns Göteborg väldigt litet...

"Kultur på entreprenad"



Seminarium om kultur på entreprenad med Barbro Osher, filantrop och svensk generalkonsul i San Fransisco, Emma Stenström, Kristoffer Lind och Björn Ranelid. Debatten har redan börjat handla om huruvida inte rubriken är relevant. Har inte kulturskapare alltid varit entreprenörer? Klart är att sponsorer och investerare aldrig kan ta över politikens roll, men de kan skapa nya möjligheter till finansiering och breddning av kulturlivet. På så sätt är det lite trist med ytterligare ett seminarium som ställer offentligt stöd och alternativ finansiering emot varandra. Där är Osher uppfriskande. Ibland behövs människor som betraktar vår guldfiskskål från utsidan. Perspektivet blir onekligen ett annat!

måndag 22 september 2008

Moderna till Malmö


Idag var det presskonferens på Rooseum där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Moderna museets chef Lars Nittve tillsammans med region och kommun presenterade satsningen på Moderna museet Malmö

Rooseum grundades 1988 av finansmannen och konstsamlaren Fredrik Roos med hans samling av nordisk samtidskonst som bas. Efter Roos död 1991 drevs museet vidare av en stiftelse med Malmö stad, familjen Roos och det danska konstmuseet Louisiana som huvudmän. Rooseum blev ett viktigt nav för samtidskonsten i Sverige och ett av Malmös mest kända varumärken utomlands. Med hjälp av flera privata sponsorer kunde man presentera utställningar som gav stort internationellt eko.

De senaste åren har dock tunga moln vilat över verksamheten. Stor osäkerhet har rått kring vad som ska hända med den fantastiska byggnaden. Nu är det alltså klart att det blir Moderna museet som öppnar filial under namnet ”Moderna museet Malmö”. Vi är många som kämpat för att detta ska bli verklighet.

Projektet samfinansieras mellan Region Skåne, staten och Malmö stad. I stadsbudgeten för 2008 finns 3 miljoner kronor särskilt avsatta. Moderna museet tillförs ytterligare en miljon kronor från och med 2009 samt ytterligare en miljon kronor fr.o.m. 2010.
Enligt Sydsvenskan kommer Moderna museet Malmö att visa tre stora utställningar per år, varav två med samtidsinriktning.

Det här är riktigt bra för Moderna, och även för Malmö. Det gäller dock att Malmö nu inte slår sig till ro med detta utan passar på att göra en större satsning på bildkonsten för att kunna dra full nytta av Moderna. Att Malmö Konstmuseum får nya egna lokaler står med andra ord fortsatt högt på agendan!

onsdag 17 september 2008

Äktenskapsbalk på gång!


Så är det då klart att det kommer en proposition om ny äktenskapsbalk under hösten. När regeringen igår presenterade sin propositionslista står det att justitiedepartementet kommer presentera en proposition om ny äktenskapsbalk i december.

Att så skulle ske är egentligen inte förvånande. Det är ju precis vad statsministern utlovat! Nu utgår jag från att det är just en samlad könsneutral äktenskapsbalk man föreslår.

Familjer ser olika ut, och måste få se olika ut. Vissa väljer att gifta sig, andra inte. Att två personer väljer att befästa sin kärlek till varandra i ett äktenskap tycker jag är positivt - oavsett vilket kön personerna har. Den möjligheten till trygg familjebildning måste få omfatta alla.

Det behövs en familjelagstiftning som ger svar på de relationer som är reella i Sverige. Heterosexuella par och homosexuella par väljer redan idag att leva tillsammans i äktenskap och för detta krävs en gemensam lagstiftning som står utan värdering dem emellan. Lagstiftning skall ha sin bas i hur samhället de facto ser ut, inte i önsketänkande bakom politiska skygglappar.

Nu vill jag se att den här regeringen tar bort de lagar som står i vägen för människors kärlek till varandra!

Läs mina tidigare inlägg om könsneutrala äktenskap här

tisdag 16 september 2008

Divertissement




Efter kort paus för mat och kissning av hund är vi nu på plats i Konserthuset för s k Divertissement. På programmet Kungliga Filharmonikerna och Eric Ericsons Kammarkör. Snart dags för ytterligare en övning i Kungssången...

Plenisalen




H M Konungen förklarar Riksmötet öppnat. Alla sjöng Kungssången. Utom socialdemokraterna. Och vänstern förstås. Och så några miljöpartister. Lite tråkig attityd och definitivt brist på respekt för Sveriges statsskick. Men tyvärr föga förvånande. Nåja, om det gör dem till lyckligare människor så kan det väl vara värt det...

Gudstjänst i Storkyrkan




Alla samlade. Regering och riksdag på plats. Nu inväntar vi Kungafamiljen.

Upprop i kammaren




Talman Per Westerberg håller årets hälsningsanförande till kammarens ledamöter.

Dorothy, Sofia och jag




Sofia Arkelsten och jag har onekligen rödaste tassarna i riksdagen. Slår samman klackarna tre gånger och önskar mig en trevlig dag!

Pompa och ståt!

Idag öppnas riksdagen högtidligen i närvaro av H M Konungen. Det blir sång, spel, pompa och ståt. Jag som är lite svag för det celebrala tycker det är lite småmysigt!

För två år sedan var det nervöst! Att första gången inta sin plats i kammaren, högt säga JA när talmannen ropade upp en och att faktiskt inse att nu sitter man i landets högsta beslutande församling.

Jag ska inte säga att jag nu har vanan inne och kör det hela på rutin, men det är en annan känsla. Då läste Fredrik Reinfeldt för första gången upp regeringsförklaringen och statsråden presenterades. Valet var nyss vunnet och ett hårt arbete låg framför oss.

Nu är vi halvvägs. Oerhört mycket är gjort. Vallöften betas av i rasande takt och vi kan se att politiken faktiskt fungerar och håller i skarpt läge.

När jag idag sitter i kammaren och Fredrik läser upp sin tredje regeringsförklaring kommer känslan vara att "Nu gäller det!". Nu är det två år kvar. Två år att bevisa att man kan lita på den borgerliga alliansen, att vi levererar och att vi tagit det förtroende väljarna gav oss på allvar.

Som sagt: Nu gäller det!

torsdag 11 september 2008

Storsatsning på Öresundsregionen

Regeringen storsatsar på Öresundregionen i den kommande budgetpropositionen. Och det är inte en dag för tidigt!

Det var bra besked de fyra partiledarna kom med i Göteborg idag när de presenterade de kommande infrastruktursatsningarna. Äntligen satsar man på E22-utbyggnaden. Motorväg blir det ända från Trelleborg och ytterligare en bra bit mot Kristianstad i andra riktningen. Dessutom satsas enligt Sydsvenskan 540 miljoner på järnvägssatsningen "Kraftsamling Öresund". Syftet är enligt Regeringens hemsida att öka tillförlitligheten och punktligheten i trafiken. Lysande. Då kanske vi äntligen kan hoppas på att vårt pendeltåg till Köpenhamn går lika punktligt som Stockholms tunnelbana.

Jag har tillbringat den här veckan med att träffa olika parter som är engagerade i Öresundsregionens utveckling. En fråga som alla återkommer till är att infrastrukturen måste fungera bättre på den här sidan bron. Det gäller bland annat E22, men även E6 upp till Helsingborg som redan är överbelastad.

Dagens besked är definitivt ett steg i rätt riktning. Det kommer ge effekter, inte bara för Öresundsregionen utan för hela Sverige!

Vem kommer efter Johan Staël von Holstein?

SvD rapporterar att Johan Staël von Holstein lämnar Kulturrådets styrelse. Tidsbrist anger han som skäl och är det så att han inte kan närvara på sammanträdena så har jag full förståelse för att han väljer att kliva åt sidan. Men jag beklagar det.

Få debatter har varit så välgörande för svensk kulturpolitik som den om utnämningen av Staël von Holstein. Jag har träffat honom och blivit imponerad. Han är allt annat än oinsatt eller obildad. Men han är provokativ och han använder sig av samma provocerande debatteknik när han vill förändra svenskt kulturliv, som han har gjort när han framgångsrikt byggt upp sina företag. Sedan ska jag gärna erkänna att jag långt ifrån alltid håller med honom i sak.

Nu gäller det att hitta hans ersättare. Jag hoppas att det blir någon som inte är rädd för att röra om i grytan. Gärna med entreprenörsbakgrund och väldigt gärna med ett genuint intresse för bildning. Det behövs någon som vågar gå emot strömmen och som ifrågasätter de uttalade eller outtalade dogmer som ofta präglar kultursfären. Den förhoppningen har också uttryckts av flera som verkar inom kultursektorn.

Priset som dagens surkart går dock till Marianne Lindberg de Geer. I Dagens Nyheter anklagar hon Staël von Holstein för "rabiat gläfsande i media i ett ämne han inte har en susning om", medan hon i SvD, trots att hon själv inte har en susning, spekulerar i han blivit petad. "Jag tror inte ett ögonblick på att von Holstein slutar frivlligt!". Men skärp dig...

tisdag 9 september 2008

Artikeltips: Unga Danskompaniet

Sydsvenskan skriver idag om Unga Danskompaniet, UDK, som drivs av Marie Brolin-Tani, tidigare chef för Skånes Dansteater. Läs gärna artikeln! Det är ett spännande projekt som har som mål att hjälpa nyutbildade professionella dansare ut i arbetslivet. Det enkla medlet är att ge dem arbetslivserfarenhet. Själv känner jag ett extra stort engagemang i UDK eftersom jag har glädjen att sitta i styrelsen.

Glada besked från Kulturutredningen

För några dagar sedan skrev jag om den pågående Kulturutredningen och uttryckte min stora besvikelse över att utredningen verkade förespråka en modell med "portföljer" eller "kulturpåsar" enligt den modell som finns i Skåne. Jag skrev då att jag föredrog en modell med uppdragsöverenskommelser där man för en dialog om hur en region vill uppfylla de nationella kulturpolitiska målen och att man sedan skriver en långsiktigt överenskommelse om att staten för över pengar för att detta ska kunna uppnås.

Därför blev jag riktigt glad när jag i dagens SvD läser ett debattinlägg av Maria Eka och Per Svenson från utredningens kansli. Man skriver att det system man diskuterar innebär att stödet ska fördelas till lansting/regioner efter diskussioner med staten. "Tanken är att dessa överläggningar ska leda fram till tre- till femåriga överenskommelser som är en förutsättning för att modellan ska fungera ur ett nationellt kulturpolitiskt perspektiv. Det handlar alltså inte om att skicka över en klumpsumma utan öronmärkning." Och lite senare: "...för att staten ska gå in med finansiering krävs att verksamheten anknyter till målen för den nationella kulturpolitiken".

Jag har tidigare skrivit att en fristående utredning får finna sig i att få kritik, men det innebär inte att man inte ska ge beröm när man håller med! :)

måndag 8 september 2008

Nu sänker vi skatten för företagen!

Ytterligare ett vallöfte avverkas när det idag blev klart att vi sänker såväl bolagsskatten som arbetsgivaravgifterna. Bolagsskatten sänks från 28,3% till 26% och arbetsgivaravgifterna sänks med en procent.

"Paketet är en rejäl injektion för landets företagare" säger Maud Olofsson till DN och jag håller med. Möjligen hade jag själv hellre sett att man prioriterat en större sänkning av bolagsskatten och avvaktat med arbetsgivaravgifterna. En procent är trots allt inte så mycket i relation till vad det kostar. Men samtidigt kan det kanske vara en viktig signal till landets företagare om i vilken riktning regeringen vill gå. 

De fyra partiledarna aviserade också att fler förslag är på väg. Bland annat om förändring av 3:12-reglerna och ytterligare regelförenklingar.

Vad håller sossarna på med?!

Är det fler än jag som inte blir kloka på vad sossarna sysslar med? Vet de själva? Först skriver ett antal moderata politiker med Tobias Billström en debattartikel i DN om vikten av arbetslinje i flyktingpolitiken och blir genast hopbuntade med sverigedemokraterna av ledande sossar. Bara några dagar senare går sossarna ut och vill införa såväl tvångsförflyttningar som kommunarrest.

Hela våren har vi fått höra av sossarna i riksdagen att den politik vi driver för att minska sjukfrånvaron och underlätta återinträde på arbetsmarknaden är grym och omänsklig. Idag skriver SvD om sossarnas nya förslag om hårdare krav på sjukskrivna. Man vill ha en konsekvent arbetslinje i alla socialförsäkringssystem. Även om man är långtidssjukskriven eller har sjuk- eller aktivitetsersättning ska man kunna kombinera ersättning med arbete.

När SvD konstaterar att det här ligger nära alliansens politik svarar Ylva Johansson (s) "Ja, i retoriken finns det likheter, men skillnaden är att alliansen i praktiken inför regler som kastar ut folk i kallt vatten". Lars Ohlys motstånd kommer som ett brev på posten och han konstaterar i samma tidning att "Det är oroväckande. De har anammat den borgerliga regeringens problembeskrivning".

Vänsterblocket går från oklarhet till oklarhet....


Borgarskolan satsar framåt

I samband med kampanjen på Malmö Borgarskola idag fick jag tillfälle till en pratstund med rektor Nicola Sarac som informerade om skolan och dess verksamhet. Det har hänt oerhört mycket på skolan det senaste åren. 

Det som framför allt är roligt är att man vågar satsa på teoretisk spets. Sedan ett tiotal år har man utbildningen International Baccalaureate (IB). Eleverna läser sex ämnen som tenteras av under våren. All undervisning sker på engelska och examensproven är gemensamma för hela världen. 

En annan spännande satsning är Pythagoras Quest som är en matematiktävling öppen för alla högstadieelever i södra Sverige. Via olika kvalificeringstävlingar har man finalen på Borgarskolan i slutet av maj där vinnande lag kan vinna 15000 kronor. Men vad jag förstod på Nicola Sarac är nya sponsorer på väg in och prissumman kan komma att höjas.

Kampanj med Malmö MUF


Idag har jag varit på Borgarskolan och kampanjat med Malmö MUF. Vilket drag! Superproffsigt upplagd kampanjdag som inleddes med frukost på kansliet. MUF var på Borgarskolan även i torsdags. Då värvades över 20 nya medlemmar, idag var det dags igen och när jag var tvungen att sticka vid halv ett hade ytterligare 10 nya medlemmar värvats. 

lördag 6 september 2008

Grattis DN, trist för Sydsvenskan

Heidi Avellan lämnar Sydsvenskan för att bli ny chef för DNs ledarredaktion. Grattis Heidi och grattis DN. Men så tråkigt för Sydsvenskan.

Avellans förändring av ledarsidan i Sydsvenskan har varit välkommen. Jag har alltid gillat att läsa hennes signerade analyser och hon har ett fräscht och spännande perspektiv. Något som behövdes i den skånska huvudtidningen.

Nu blir det DN som får njuta av detta och jag hoppas att Sydsvenskan lyckas göra en ny minst lika spännande rekrytering!

Utmärkt, Bea, men skynda på!

"Vi skärper straffen mot rattfylla" skriver Beatrice Ask i Aftonbladet. Utmärkt!

Den 1 juli trädde en lag i kraft som gav Tullverket och Kustbevakningen befogenheter att ingripa mot rattfylleribrott genom att ta alkoholutandningsprov och ta bilnycklarna från den som är rattfull. Ett förslag finns om att polisen ska kunna förordna väktare och ordningsvakter att ta alkoholutandningsprov i anslutning till bilfärjor i Sveriges hamnar. Det finns förslag som skulle göra det enklare att förverka fordon som använts vid trafikbrott. Man tittar på frågan om bland annat återfall i brott då ska leda till strängare straff än det gör i dag och regeringen arbetar med ett förslag som ska skärpa straffet bland annat för den som orsakar någon annans död genom rattfylleri.

Allt detta är utmärkta åtgärder och artikeln är välkommen. Några uppslag tidigare i Aftonbladet berättar tidningen en hjärtknipande historia om en stackars man som äntligen ska få vård mot sin alkoholism. Tack vare Aftonbladet får han hjälp. "Tack så mycket, helt suveränt!" säger mannen.

Grav alkoholism har ofta en tragisk bakgrund och ju fler som får hjälp desto bättre. Visst är det fantastiskt om mannen i artikeln äntligen kan få hjälp. Samtidigt har jag svårt att känna något större medlidande. Mannen i fråga är samme person som tidigare omskrivits för att han åkt fast 48 (fyrtioåtta!) gånger för rattfylla. Det är ingen orimlig gissning att han kört full flera gånger då han inte har åkt fast. Den senaste helgen åkte han fast två gånger. Genom sitt agerande har han åter och åter igen utsatt människor för livsfara.

I våras körde han på en mamma med barnvagn i 100 knyck. Enligt Aftonbladet flög barnet upp i luften och endast genom ett mirakel lyckades mamman fånga upp flickan. Trots det satte han sig full bakom ratten igen.

Jag tänker idag på mamman med barnet och alla de andra människor som utsatts för livsfara. Och jag hoppas att regeringens åtgärder snabbt kommer till stånd och att de gör det svårare för notoriska rattfyllerister att färdas på våra vägar.

******** UPPDATERAD ***********

Även DN skriver idag om den traumatiska händelsen ovan. Den som ändå bara var en i raden av 48 vansinneskörningar. Beatrice Ask säger till DN att notoriska återfallsrattfyllerister inte borde ha tillgång till bil och att förslag nu kommer om ksärpta straff för allvarliga våldsbrott och hur återfall ska värderas vid straffmätningen.

Att man nu diskuterar en fördubbling av fängelsestraffet är bra, även om jag också kan hålla med den som kommenterat mitt inlägg här att egentligen är det alldeles för lite med ett år för den som tagit ett mordvapen och urskillningslöst riktat det mot allmänheten.

fredag 5 september 2008

Kulturkonferens i Sigtuna




Befinner mig det närmaste dygnet på Sigtunastiftelsen där den moderata kulturkommittén i riksdagen har konferens för kulturpolitiker från hela landet. På programmet bl a Leif Alsheimer, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Keith Wikander från kulturutredningen.

torsdag 4 september 2008

Arg, dyr och underbar


Tidigare har jag fått veta att det fins ett odjur som slår både chihuaha, pitbull och schäfer när det gäller farlighet. Nu får jag dessutom i Aftonbladet veta att den rackaren kommer kosta mig en förmögenhet i förstörelse också. Vem utsätter sig frivilligt för något sådant?

Nog är han speciell. Envis som synden. Bestämd i sin uppfattning. Omöjlig, ouppfostrad och rasande busig. Men det är ju också därför man vill ha en tax! Till och med när han surar, vänder ryggen till, eller blänger under lugg så kan jag inte låta bli att älska den lille parveln. Så det är bara att lägga undan de där 5 282 kronorna och njuta av resan!

PS. För andra taxälskare eller för den som vill veta vad det verkligen innebär att ha tax rekommenderar jag Yrsa Stenius underbara bok Taxar, kärlek och sorg

Spännande om Öresundskultur!


Desto mer spännande tankar (än de jag skriver om nedan) står det om i Sydsvenskan idag. Musik i Syd tar initiativ för utökat samarbete över Öresund. Bättre kultursamarbete, mer kultursponsring och en fond för kulturprojekt står på agendan.

Välkomna initiativ som man nu söker stöd från EU's interreg-program för att kunna förverkliga. Det handlar om ett samspel mellan politiska instanser, näringslivet och kulturinstitutionerna i Öresundsregionen.

Martin Martinsson, vd för Musik i Syd, pekar på behovet av en ny lagstiftning i Sverige där kultursponsring får samma villkor som sponsring av idrott. Detta instämmer jag i. Vi har ett beslut om detta från den moderata partistämman, den moderata kulturkommittén i riksdagen har lagt förslag om det och alliansen i kulturutskottet är enig. Nu återstår bara för finansdepartementet att leverera!

Men det krävs mer än lagstiftning. Jag medverkade i våras vid ett Timbro-arrangerat seminarium där det framkom att det också finns stora skillnader i Skatteverkets praxis i de olika länderna. I Danmark finns det såväl en tradition som tydliga direktiv att hellre fria än fälla när det gäller kultursponsring.

Trista besked från Kulturutredningen

Det är spännande att följa Kulturutredningens arbete. Jag har tidigare berömt Kulturutredningen för att det är en helt fristående utredning, bemannad av personer med hög en integritet och professionell kompetens inom området. Men jag har också varnat för att en fristående utredning kan mycket väl lägga förslag som slår tillbaka rakt in i regeringen eller krockar med ens egna erfarenheter eller uppfattningar. När utredningen är klar får var och en läsa den med sina partipolitiska glasögon.

För egen del kan jag konstatera en ganska stor besvikelse över utspelet om så kallade regionala portföljer för de statliga bidragen. SvD skriver om detta idag och det finns även en intressant analys av Lars Ring i tidningen. Vi har haft portföljer på försök i Region Skåne genom den så kallade "kulturpåsen" och jag kan inte se några fördelar med detta.

Grunden måste vara att varje nivå tar ansvar för de skattemedel man är satt att förvalta. Det innebär att det statliga nivån tar ansvar för sina bidrag, den regionala nivån för sina och den kommunala för sina. Sedan kan man göra överenskommelser om samverkan på olika sätt för att uppnå största möjliga effekt.

Om vi ska dela ut statliga pengar till regionerna utan öronmärkning, kan vi lika gärna lägga ner den statliga kulturpolitiken. Hur ska man annars kunna ta ett nationellt ansvar för att skattepengarna används i enlighet med de statliga kulturpolitiska målen? Erfarenheterna från Skåne visar att Skåne inte fått samma uppräkning som andra delar av landet. Man har hamnat mellan stolarna. Ingen har velat satsa mer pengar på Skåne, eftersom man inte har vetat var pengarna i slutändan hamnar. När ingen tar ansvar, händer inte heller något.

Samtidigt är det viktigt att inse att det finns regionala skillnader. Jag har tidigare föreslagit att det statliga stödet ska delas ut genom så kallade uppdragsöverenskommelser. Det innebär i korthet att man för en dialog mellan staten och den aktuella regionen där regionen får beskriva vilka åtgärder man vill vidta för att uppfylla de statliga kulturpolitiska målen med de bidrag man får sig tilldelade. Detta skriver man sedan en uppdragsöverenskommelse om som bägge parter har att följa.

Nu kommer Skåne närmare Europa

Inte förrän jag såg Öresundbron börja växa sig längre och längre mot Köpenhamn, vågade jag egentligen tro att vi någonsin skulle få en fast länk till Danmark. Jag som var uppvuxen med flygbåtar, Nyhavn och svenskar på Ströget. Nu är bron självklar. Så sent som förra veckan körde jag över bara för att handla lite. Ungefär som att en stockholmare rör sig från Liljeholmen till T-centralen. Skåne har blivit en del av Europa.

Nu tas ytterligare ett steg när broavtalet mellan Tyskland och Danmark idag undertecknades. "En historisk dag för Danmark och Tyskland - ja hela Europa." säger den danska transportministern Carina Christensen i Sydsvenskan. Och jag håller med.

Bron blir ca 2 mil lång. Byggstart blir förhoppningsvis 2012 och bron beräknas stå klar sex år senare.

*********** UPPDATERAD *************

Läs gärna artiklarna i dagens SvD också. Förutom bra artiklar och grafik så är det lite sött med Europakorridorens glada tillrop. Som vanligt i deras beskrivning så slutar Sverige i Helsingborg. Malmö finns förvisso med på kartan, men mer som en station på en ringlinje runt sundet.

Oavsett vad man tycker om HH-länken så ligger den ganska många år fram i tiden. Bron har stått på plats sedan år 2000. Tillsammans med kommande dubbelspår och Citytunnel så har vi en utmärkt rask järnväg rakt ner på kontinenten. En dag kanske helsingborgarna också upptäcker den :)

onsdag 3 september 2008

Malmö gör sig redo för drabbning...

De senaste dagarna har det rapporterats i Sydsvenskan om det kommande European Social Forum som ska avhålla i Malmö den 19-21 september.Ca 20 000 personer väntas komma till staden. Där forumet avhållits tidigare har det kantats av gatukravaller och vandaliseringar.

Igår skrev tidningen om planerade motdemonstrationer. På motdemonstranternas hemsida skriver man att "Massaktionerna sker inte i motsättning till det det officiella forumet, men tar samtidigt ingen som helst hänsyn till den politiska agenda eller den praktik de mest penningstarka och tongivande krafterna kommer att uttrycka genom det officiella ESF."

Titta gärna på youtube-filmen här:
Kul killar och tjejer. "Den 19 september tänker vi visa vem makten ska tillhöra: OSS!" skriver de i videon och följer upp med glada klipp på kravaller.

Till Sydsvenskan säger Ilmar Reepalu (s) att "Alla stora arrangemang har bekymmer med huliganer som försöker utnyttja situationen. Vad man kan hoppas på är att det går att få igång ett samtal med dem".

Idag skriver Sydsvenskan i sin ledare om behovet att hålla rent vänsterut. Tidningen tycker trots allt att det är rätt att evenemanget stöds ekonomiskt av Malmö stad. Även jag tycker det är centralt i ett demokratiskt samhälle att obekväma röster värnas och att vi har en skyldighet att alla får komma till tals.

Men var går gränsen? Hur mycket ska malmöborna behöva utsättas för i form av våld, vandalisering och kravaller? Den 19 september vet jag många malmöbor som kommer barrikadera sig inomhus. Vad har man uppnått då?

Mer pengar till pensionärerna

Så blev det då klart att det blir en satsning på landets pensionärer i budgeten. Framför allt på de som har det sämst ställt. Jag har tidigare skrivit här om hur viktig jobbpolitiken är, just för att pensionerna ska kunna höjas. Så är nämligen pensionssystemet konstruerat. Det har redan tidigare stått klart att år 2008 och 2009 blir den årliga höjningen av pensionerna i genomsnitt 4000 respektive 6000 kronor. En kraftig uppgång jämfört med tidigare år!

Idag presenterades ytterligare åtgärder för att de med minst i plånboken ska få lite mer över. Det tidigare aviserade förslaget har breddats och omfattar nu drygt 90 procent av alla som vid årets ingång fyllt 65 år. Det nya förslaget innebär en årlig skattelättnad för en pensionär med ingen eller låg inkomstpension på 2 300-3 500 kronor, beroende på bland annat kommunalskatt och ålder. Till detta ska alltså läggas den pensionshöjning ovan som beror på att fler kommer i arbete.

För att kunna nå ut brett så ser vi också till att de som har sin försörjning via äldreförsörjningsstöd och särskilt bostadstillägg ska omfattas. Även förbehållsbeloppet vid fastställande av avgifter enligt socialtjänstlagen höjs till följd av förslaget. Totalt uppgår satsningen till cirka 2 miljarder kronor per år.

måndag 1 september 2008

Dagens bild

...får bli en annons från Londons tunnelbana. Kul och möjligen ganska effektfull!