tisdag 30 september 2008

Möte med Alaa Al-Aswany


Jag har tidigare skrivit en hel del om den egyptiske författaren Alaa Al-Aswany. Jag blev därför väldigt glad över att äntligen få träffa honom när han besökte Bokmässan i Göteborg. Al-Aswany är tandläkare och driver fortfarande praktik i Kairo. Hans bok The Yacoubian Building låg under många år på förstaplatsen över flest sålda böcker i arabvärlden, nu dock slagen av hans andra bok Chicago.

När han intervjuades på bokmässan av Cecilia Uddén så talade han mycket om kvinnors rättigheter i arabvärlden. Alla är förtryckta i diktaturer menade han, men kvinnor är ofta dubbelt förtryckta. Arabvärlden måste lära sig att behandla kvinnor i första hand som människor, idag är de först och främst kvinnor och i andra hand människor.

Al-Aswany skriver även politiska krönikor i Egypten, men hävdar ändå att hans böcker inte först och främst är politiska. "Literature is not a tool of judgement, but a tool of understanding". Ändå berättade han om när filmen The Yacoubian Building skulle ha premiär i Kairo. Många ministrar skulle komma till den stora premiären. Författaren var dock inte välkommen - han ansågs vara en för stor säkerhetsrisk.

Yacoubians hus finns nu på svenska. Köp den!

Inga kommentarer: