onsdag 3 september 2008

Malmö gör sig redo för drabbning...

De senaste dagarna har det rapporterats i Sydsvenskan om det kommande European Social Forum som ska avhålla i Malmö den 19-21 september.Ca 20 000 personer väntas komma till staden. Där forumet avhållits tidigare har det kantats av gatukravaller och vandaliseringar.

Igår skrev tidningen om planerade motdemonstrationer. På motdemonstranternas hemsida skriver man att "Massaktionerna sker inte i motsättning till det det officiella forumet, men tar samtidigt ingen som helst hänsyn till den politiska agenda eller den praktik de mest penningstarka och tongivande krafterna kommer att uttrycka genom det officiella ESF."

Titta gärna på youtube-filmen här:
Kul killar och tjejer. "Den 19 september tänker vi visa vem makten ska tillhöra: OSS!" skriver de i videon och följer upp med glada klipp på kravaller.

Till Sydsvenskan säger Ilmar Reepalu (s) att "Alla stora arrangemang har bekymmer med huliganer som försöker utnyttja situationen. Vad man kan hoppas på är att det går att få igång ett samtal med dem".

Idag skriver Sydsvenskan i sin ledare om behovet att hålla rent vänsterut. Tidningen tycker trots allt att det är rätt att evenemanget stöds ekonomiskt av Malmö stad. Även jag tycker det är centralt i ett demokratiskt samhälle att obekväma röster värnas och att vi har en skyldighet att alla får komma till tals.

Men var går gränsen? Hur mycket ska malmöborna behöva utsättas för i form av våld, vandalisering och kravaller? Den 19 september vet jag många malmöbor som kommer barrikadera sig inomhus. Vad har man uppnått då?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Resonerande, inkännande och fint.
Måste fråga: har Du ens läst det program malmöborna tvingats betala för?

http://www.esf2008.org/program-1/

/Anders

Olof Lavesson sa...

Hej Anders!
Jo, jag har läst programmet. Själv hade jag nog inte gått med på att satsa en skattekrona på det här. Jag tycker att alla ska ha rätt och möjlighet att torgföra sina åsikter (hur världsfrånvänd man är), men det är ingen rättighet att göra det med skattemedel. Var jag otydlig i mitt blogginlägg, hoppas jag att jag har förtydligat mig här :)

//Olof