torsdag 4 september 2008

Nu kommer Skåne närmare Europa

Inte förrän jag såg Öresundbron börja växa sig längre och längre mot Köpenhamn, vågade jag egentligen tro att vi någonsin skulle få en fast länk till Danmark. Jag som var uppvuxen med flygbåtar, Nyhavn och svenskar på Ströget. Nu är bron självklar. Så sent som förra veckan körde jag över bara för att handla lite. Ungefär som att en stockholmare rör sig från Liljeholmen till T-centralen. Skåne har blivit en del av Europa.

Nu tas ytterligare ett steg när broavtalet mellan Tyskland och Danmark idag undertecknades. "En historisk dag för Danmark och Tyskland - ja hela Europa." säger den danska transportministern Carina Christensen i Sydsvenskan. Och jag håller med.

Bron blir ca 2 mil lång. Byggstart blir förhoppningsvis 2012 och bron beräknas stå klar sex år senare.

*********** UPPDATERAD *************

Läs gärna artiklarna i dagens SvD också. Förutom bra artiklar och grafik så är det lite sött med Europakorridorens glada tillrop. Som vanligt i deras beskrivning så slutar Sverige i Helsingborg. Malmö finns förvisso med på kartan, men mer som en station på en ringlinje runt sundet.

Oavsett vad man tycker om HH-länken så ligger den ganska många år fram i tiden. Bron har stått på plats sedan år 2000. Tillsammans med kommande dubbelspår och Citytunnel så har vi en utmärkt rask järnväg rakt ner på kontinenten. En dag kanske helsingborgarna också upptäcker den :)

3 kommentarer:

Niclas sa...

Olof: Du uttrycker dig som Margaret Thatcher, som inte såg Storbritannien som en del av Europa. Men faktum är att Skåne var en del av Europa före Öresundsbron. T.o.m. Stockholm är en del av Europa. Rätt ska vara rätt. :-)

Olof Lavesson sa...

Sant, Niclas! Korrigerar mig genast och säger att Skåne håller på att bli en del av kontinenten! :)

Per sa...

Får väl hänvisa till Bildt istället, konstaterade sin status som om inte skåning så i alla fall "Hallänning, Svensk, Europé" långt innan bron stod färdig..? Även om jag inte nyttjar bron dagligdags så gör dess blotta existens mig glad. Liksom Fehrman-bron, som jag förmodligen kommer nyttja minimalt. Men bara vetskapen att Hamburg då ligger ett par timmar bort gör mig mer än glad...