lördag 6 september 2008

Utmärkt, Bea, men skynda på!

"Vi skärper straffen mot rattfylla" skriver Beatrice Ask i Aftonbladet. Utmärkt!

Den 1 juli trädde en lag i kraft som gav Tullverket och Kustbevakningen befogenheter att ingripa mot rattfylleribrott genom att ta alkoholutandningsprov och ta bilnycklarna från den som är rattfull. Ett förslag finns om att polisen ska kunna förordna väktare och ordningsvakter att ta alkoholutandningsprov i anslutning till bilfärjor i Sveriges hamnar. Det finns förslag som skulle göra det enklare att förverka fordon som använts vid trafikbrott. Man tittar på frågan om bland annat återfall i brott då ska leda till strängare straff än det gör i dag och regeringen arbetar med ett förslag som ska skärpa straffet bland annat för den som orsakar någon annans död genom rattfylleri.

Allt detta är utmärkta åtgärder och artikeln är välkommen. Några uppslag tidigare i Aftonbladet berättar tidningen en hjärtknipande historia om en stackars man som äntligen ska få vård mot sin alkoholism. Tack vare Aftonbladet får han hjälp. "Tack så mycket, helt suveränt!" säger mannen.

Grav alkoholism har ofta en tragisk bakgrund och ju fler som får hjälp desto bättre. Visst är det fantastiskt om mannen i artikeln äntligen kan få hjälp. Samtidigt har jag svårt att känna något större medlidande. Mannen i fråga är samme person som tidigare omskrivits för att han åkt fast 48 (fyrtioåtta!) gånger för rattfylla. Det är ingen orimlig gissning att han kört full flera gånger då han inte har åkt fast. Den senaste helgen åkte han fast två gånger. Genom sitt agerande har han åter och åter igen utsatt människor för livsfara.

I våras körde han på en mamma med barnvagn i 100 knyck. Enligt Aftonbladet flög barnet upp i luften och endast genom ett mirakel lyckades mamman fånga upp flickan. Trots det satte han sig full bakom ratten igen.

Jag tänker idag på mamman med barnet och alla de andra människor som utsatts för livsfara. Och jag hoppas att regeringens åtgärder snabbt kommer till stånd och att de gör det svårare för notoriska rattfyllerister att färdas på våra vägar.

******** UPPDATERAD ***********

Även DN skriver idag om den traumatiska händelsen ovan. Den som ändå bara var en i raden av 48 vansinneskörningar. Beatrice Ask säger till DN att notoriska återfallsrattfyllerister inte borde ha tillgång till bil och att förslag nu kommer om ksärpta straff för allvarliga våldsbrott och hur återfall ska värderas vid straffmätningen.

Att man nu diskuterar en fördubbling av fängelsestraffet är bra, även om jag också kan hålla med den som kommenterat mitt inlägg här att egentligen är det alldeles för lite med ett år för den som tagit ett mordvapen och urskillningslöst riktat det mot allmänheten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag anser att det som kom idag om att straffet ska höjas till ett år istället för sex månader är skit. Jämför bilen med ett hagelgevär så får vi mordförsök. Eller?