fredag 20 augusti 2010

Vem ska betala för Ohly?


Vi var väl ganska många som förvånades när de rödgröna började arbeta om sitt fastighetsskatteförslag. Om de hela tiden höjer brytgränsen, hur ska då deras ekonomi gå ihop? Inte heller vet vi om villor och sommarhus ska ingå i den förmögenhet som de rödgröna tänkt sig att beskatta. Det man vinner på gungorna riskerar man förlora flerfalt på karusellerna.

Inte en löntagare ska få höjd skatt lovade Östros i våras. Det fick han snabbt backa ifrån. Sahlin har ägnat augusti åt att lova att sänka pensionärernas skatt med hela 17,5 miljarder för att pension och lön ska beskattas på samma sätt. Jobbskatteavdraget skulle inte röras hette det då.

Idag säger Lars Ohly tvärtom i Svenska Dagbladet. Det är delvis löntagarna som ska få betala utjämningen genom höjd skatt. Och visst det är ju ett enkelt sätt att utjämna skillnader. Se till att försämra för alla.

Ohly hävdar att överenskommelsen handlar om att skillnaden "i huvudsak" ska ske genom skattesänkning. På frågan om det innebär att en del också ska ske genom skattehöjningar svara han: "Ja. 'I huvudsak' innebär ju det, och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till".

Sahlin har vad jag vet ännu inte kommenterat Ohlys utspel, men att han kan få som han vill visar Miljöpartiets kommentar. Det är en fråga vi får förhandla om säger Wetterstrand till svd.se.

Så svaret på vem som ska betala för Ohly blir, ja just det: Du!

Inga kommentarer: