tisdag 24 augusti 2010

En bra bit på vägen!


Ett av de viktigare utspelen i årets valrörelse kom idag när Allianspartierna presenterade sitt Jobb- och Företagspaket för företagande, entreprenörskap och innovation.

Den stora ambitionen i dagens utspel (och säkerligen det som kommer bli mest uppmärksammat) är halveringen av restaurangmomsen. Det är kanonbra att Centern fått med sig hela Alliansen på detta, vilket jag också skrev om för några veckor sedan. Framför allt ger det möjligheten till en fot in på arbetsmarknaden för många som vanligtvis har svårt att ta sig in. Dessutom bidrar det till att göra en i många stycken svart sektor vit.

Själv hade jag önskat att förslaget inte bara skulle gälla restauranger utan också exempelvis frisörer. Sedan förstår jag givetvis att det handlar om ekonomiska prioriteringar. Man satsar helt enkelt där det förväntas göra mest nytta. Rätt och riktigt, men jag hoppas att det under mandatperioden ska bli utrymme även för frisörerna.

Restaurangmomsen är dock inte det enda utspelet idag. Det finns fler oerhört viktiga delar i Alliansens satsningar, inte minst när det gäller förstärkta innovationsinsatser. Det handlar om
förstärkning av satsningarna på såddfinansiering och inkubatorer på sammanlagt 600 Mkr under de nästkommande fyra åren. Och det gäller inte då bara de inkubatorer som växer fram i
anslutning till högskolor och universitet, utan också de som inte har sin grund inom högskolevärlden.

Ytterligare delar handlar om fortsatta regelförenklingar för företagare, förstärkt rådgivning för företagare och en skatteutredning för bättre företagsklimat. Satsningarna riktar sig främst mot små och medelstora företag. En välkommen del är att företagen ska ha ett enda rapporteringstillfälle.

Detta tillsammans med satsningar på kvinnors företagande, insatser för exportfrämjande, satsningar på entreprenörskap i skolan, miljöteknik och energiforskning inriktad mot nya företag och nya jobb, och inte minst att vi värnar och behåller RUT- och ROT-avdragen, skapar en tillväxtvänlig politik för Sverige.

Längst upp till höger på hemsidan skriver jag att "Jag vill se ett Malmö och ett Sverige där fler kan får arbete, där det blir lättare att anställa och där fler vågar starta och driva företag". Med dagens löften är vi en bra bit på vägen!

Läs mer om satsningarna här: Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Sydsvenskan

1 kommentar:

Jobbgrillen sa...

Är en sänkning av restaurangmomsen rätt väg för att lösa ungdomsarbetslösheten? Gå in på jobbgrillen.se och se Tomas Tobé, Annie, Johansson, Luciano Astudillo mfl bli grillade om sina förslag för ungdomar på arbetsmarknaden.