tisdag 31 augusti 2010

Rödgrönt antiklimax eller politisk walkover?

"Ett rödgrönt antiklimax". Så beskriver Expressens opinionsblogg det rödgröna valmanifestet. Och visst känns det lite märkligt när den största nyheten är allt som saknas i manifestet.

Det här var ju det vi alla väntade på! Äntligen skulle motståndare formera sig - nu skulle alternativen tydliggöras. Och vad blev det? Ett enda litet "jaha". Är det detta som ska få rödgröna väljare att gå man ur huse? I viss mån är det föståeligt att Aftonbladets läsare tycker att de rödgröna nu lämnat walkover.

DN konstaterar Henrik Brors att det är Vänsterpartiet som har fått ge efter mest i förhandlingarna, men även Miljöpartiet. Han tycker det är märkligt att det inte finns ett ord om kvoterad föräldraförsäkring, fast alla tre partierna har det på sin agenda.

SvDs Göran Eriksson tycker att manifestet förvånar och efterlyser flera områden "Man har ingen gemensam rättspolitik, ingen gemensam migrationspolitik och det finns fortfarande inget definitivt besked om förmögenhetsskatten och om villor ska ingå i den".

Just detta tycker jag själv är allra märkligast. Någon rimlighet finns det väl ändå i att människor ska kunna se konsekvenserna för den egna ekonomin?! Det är ganska många som bott ett långt liv i ett hus som successivt stigit i värde. Även om lönen eller pensionen är liten så kanske taxeringsvärdet ändå är högt. På det här sättet har du ingen aning om du är förmögen eller inte, det svaret kommer som en kalldusch efter valet.

En röst på de rödgröna blir ett hasardspel, där du spelar med din egen kassa som insats.

Det som ringer i öronen när man läser "regeringsplattformen" är Fredrik Reinfeldts ord nu på eftermiddagen. "Det är inte ett dokument för hur man ska regera Sverige".

Inga kommentarer: