måndag 23 augusti 2010

Röd kräftgång i kvicksand

Makthavare.se publicerade igår en bra analys över det politiska läget och de utmaningar som det rödgröna samarbetet och framför allt socialdemokraterna står inför. Analysen över opinionsläget stämmer ganska väl överens med det jag själv skrev igår, men läget för socialdemokraterna och Mona Sahlin är mer komplicerat än vad opinionsläget visar.

Enligt Dagens Industri idag fortsätter förtroendet för Sahlin att sjunka som en sten. Idag är det bara 18% som känner mer förtroende för henne än Fredrik Reinfeldt. Igår gick också flera tunga socialdemokrater ut i Aftonbladet och krävde uppryckning. "Det här är en allvarlig signal till arbetarrörelsen. Kan man inte mobilisera nu är det kört. Det här måste bli en rejäl väckarklocka", säger f d Metallordföranden Göran Johnsson och konstaterar att "Partiledningen är så klart ytterst ansvarig".

Peter Akinder är politisk chefredaktör för tidningen Östran fyller i: "Om en höjdhoppare som tidigare hoppat 2,40 går in i tävlingar med inställningen att han är nöjd med att hoppa 2,25 kommer han garanterat inte att hoppa högre".

Leif GW Persson berättade i Expressen att han efter 45 år nu överger socialdemokraterna. På söndag lovar han berätta vart han går istället. Idag följer skriver Lena Mellin en förödande krönika i Aftonbladet där hon i åtta punkter beskriver varför den socialdemokratiska valrörelsen håller på att haverera. Det är inte mycket som går rätt nu.

I SvD igår fick Mona Sahlin själv kommentera opinionsraset och konstaterar att "Det känns, visst är det så. Men det viktiga för mig är att de rödgröna vinner valet. Som statsministerkandidat ska jag förstås se till att mitt parti blir det största partiet i riksdagen, men att vi rödgröna blir större än alliansen, det är bara det som gör att vi får en ny regering."

Det har hon alldeles rätt i, men det räcker inte för den rörelse som är vana vid maktmonopol. När Sahlin i samma intervju försöker förneka att den socialdemokratiska epoken i svensk politik är över försöker hon tillmötesgå den förväntan som finns på henne. Men det ekar tomt. Sanningen är förmodligen den att vi aldrig kommer se en socialdemokrati, eller för den delen något annat parti, som kan göra anspråk på halva den röstande befolkningen.

Oavsett hur det går i valet så står S inför stora utmaningar. Frågan är om de tänker ge Mona Sahlin chansen att möta dem som partiledare.

Inga kommentarer: