onsdag 25 augusti 2010

Anders Borg mot Bagdad Bob


Igår var det så dags för den stora ekonomidebatten. Referat finns såväl på Expressen som Aftonbladet. Jag får erkänna att jag var föga imponerad av SVTs upplägg. Det här med att "gissa priset" på mjölk och ost kändes som ett ganska krystat försök att göra det hela folkligt. Ett av de mer misslyckade inslagen var dock de så kallade "förhören". När politiker ska förhöra andra politiker blir det inget bra. Särskilt inte när påståenden från de "förhörda" får stå helt oemotsagda. Som en taskig riksdagsdebatt utan replikrätt.

Nåväl, nog gnällt. Enligt Aftonbladet vann Östros knappt, Expressen tyckte Anders Borg. På det hela taget tyckte jag att Alliansen klarade sig väl. Framför allt Anders Borg imponerade. Som vanligt, får väl tilläggas. Han kunde inte nog påtala vikten av ordning och reda i de offentliga finanserna. Denna gren har man tidigare försökt göra till borgerlighetens akilleshäl. Hur många gånger har vi inte hört olika socialdemokrater orera om vilket uppstädningsarbete det var efter borgarna? Intressant är att samma borgerliga politiker som hanterade krisen förra gången nu är eftersökta världen runt och inkallas till den amerikanska kongressen för att berätta hur de gjorde.

Och så denne Thomas Östros. Det kvittar hur många experter som uppmärksammar den goda svenska ekonomin. Enligt Östros är den ändå alltid körd i botten tack vare den hemska slarviga borgerliga regeringen och dess ”gigantiska skattesänkningar”! Han har blivit oppositionens egen Bagdad Bob. Ni kommer ihåg, han som förnekade den amerikanska invationen samtidigt som man såg bomberna falla bakom honom.

När jag igår såg honom kunde jag inte låta bli att påminna mig om hur denne Östros lät när krisen härjade som värst. När varslen stod som spön i backen? "Ni gör för lite! Ni gör för sent! Spendera! Spendera! Spendera! Gör mer! Gör fortare! Köp SAAB!" Tack gode Gud att han inte fick som han ville.

Sverige utmärker sig i EU och hela Europa tack vare våra stabila finanser. Gång efter annan har vi uppmärksammats just på grund av vår restriktivitet och vår förmåga att hålla utgifterna under kontroll. Det gör också att vi står väl rustade för framtiden. Och det gör framför allt att dagens unga inte ska behöva betala räkningen för att de rödgröna intecknat vår ekonomiska framtid!

Idag går vi in i en valrörelse med en finanskris i ryggen, men vi gör det utan att debattera var vi ska skära ner eller vilka skatter som måste höjas. Vi gör det när vi kan berätta hur vi vill gå vidare med skattesänkningar som ger vanligt folk mer i plånboken och där vi kan berätta hur vi vill stärka kvaliteten i välfärden.

Vi vet alla vem som varit finansminister under de här åren. För Sveriges skull hoppas jag han får fortsätta med det!

Inga kommentarer: