fredag 13 augusti 2010

Rödgrön jobbfientlighet


I mars gick socialdemokraterna ut och lovade att RUT-avdraget för hushållsnära tjänster skulle skrotas. Redan då varnade vi för att det skulle få allvarliga konsekvenser på arbetsmarknaden och att över 5000 människor riskerade bli arbetslösa.

Nu ser vi konsekvenserna. I Rapport kunde man i morse höra hur företag i RUT-sektorn nu förbereder varsel. En rapport från Almega visar att ca 5500 jobb hotas - vartannat jobb i branschen. Till Rapport säger Åsa Keller, vd för företaget Homemaid: "Vi måste snabbt veta de nya förutsättningarna. Konsekvensen som det kan få om oppositionen vinner, då tror ju vi att rut-avdraget försvinner efter ett antal månader. Men efterfrågan kan förändras snabbare än så, så vi måste förbereda personalstyrka efter den efterfråga vi har".

I mars ställde jag fyra frågor till Socialdemokraterna i Kvällsposten:
  • Varför vill ni ta bort jobb i en sektor på frammarsch? Socialdemokraterna ville köpa Saab men ta bort rut-avdraget.

  • Varför är 11500 jobb i tjänstesektorn mindre värda än 3400 jobb i Saab?

  • Vilka arbetare får plats i det förra arbetarepartiet? Varför är det fint att bygga bilar, men fult att hjälpa människor i hemmet?

  • Om rut-avdraget dras in riskerar 5 000 människor att bli arbetslösa. Vad är ert svar till de människor som förlorar jobbet om ni kommer till makten?
Frågorna förblev obesvarade, men de är lika aktuella idag. Jag passar också på att upprepa det löfte jag då gav: Vi kommer att ta varje strid mot de rödgrönas jobbfientliga reformer. Sverige ska vara ett land där arbete alltid ska löna sig och företagande förenklas och bli billigare. Först då kan den gemensamma välfärden säkras och Sverige bli ett föregångsland.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju lite bisarrt att Almegas fantasisiffror återigen presenteras som någon form av fakta, efter att de visat sig frisera sin statistik vansinnigt friskt för några månader sedan torde Almegas trovärdighet vara förbrukad. Märkligt att tänka sig att en åtgärd som de facto genererat någonstans mellan tusen och tvåtusen jobb skulle kunna leda till att över femtusen jobb försvinner om den tas bort.

*RUT-bidraget är en oerhört dyr reform, betydligt fler jobb skulle kunna skapas för de pengarna

*Det är en grym orättvisa att premiera en bransch framför en annan genom att ge den skattesubventioner. Verksamheter inom andra branscher i Sverige borde känna sig förfördelade

*Att göra illegal verksamhet som svartjobb och dylikt laglig genom att reducera hindren för dessa är en märklig metod för att hantera problemet. Genvägen till noll brottslighet? Ta bort lagen, om den borgerliga retoriken får bestämma.