lördag 28 augusti 2010

Om gamla tecken är att lita på

"Helgen bjuder på en del solchanser och svaga vindar, om SMHI spår rätt. Och alliansen vinner valet, om gamla tecken är att lita på". Så inleder Heidi Avellan dagens krönika i Sydsvenskan. Vissa spår i kaffesump, andra tittar på abborrens fenor. Tidigare i augusti förutspådde bläckfisken Melvin alliansseger. I Sverige har vi dessutom Sören Holmberg.

Det var i förra veckan han i Malmö konstaterade att ”Sifo har mätt 13 val. Och det block som har lett i denna söndags augustimätning har vunnit 13 gånger”. Så kanske det är. Och för ett par år sedan när Alliansen låg under med 20 procent konstaterade samme Holmberg att "Regeringen Reinfeldt är rökt". Inget block hade någonsin tidigare lyckats hämta upp ett sådant försprång. Nåja, gick ju sådär.

Vi skriver idag den 27 augusti och med undantag för några utlandsröster har inte en enda svensk röstat än. I den absolut största opinionsundersökningen av alla, det vill säga den som sker på valdagen, har ännu i princip ingen svarat på hur de röstar. Detta är viktigt att komma ihåg.

Nu finns det två alternativ. Antingen lita på kaffesumpen, bläckfisken Melvin eller Sören Holmberg och därmed ge upp eller ta valsegern för given. Eller så kämpar vi ända in i kaklet. För min del har jag den enkla övertygelsen att den som har roligast också vinner. I så fall bådar det gott för fortsatt alliansregering.

Inga kommentarer: