söndag 22 augusti 2010

Slaget om Sveriges framtid


Opinionmätningarna duggar åter tätt efter sommaren. Jag gör mitt bästa, men det är svårt att inte dras med, särskilt när man ser SvD och Aftonbladet (ovan) idag.

Ska man försöka göra någon samlad bedömning (och en någorlunda sansad sådan) så kan man konstatera att Alliansen lyckats med det ingen trodde var möjligt för några år sedan. Det är nu i princip jämnt mellan blocken, med en liten men ändå tydlig ledning för Alliansen. Detta är även de båda partisekreterarna (S) och (M) överens om.

Synovate i veckan visade på ett tight race, SIFO idag visar på en klar alliansledning. I Synovate backar M något och S är åter största parti, skillnaden mellan blocken är 1,2%. I SIFO är M klart största parti och Alliansen gör en samlad kraftig framryckning så att skillnaden nu är hela 7,6%. En signifikant (betyder i princip säker) skillnad.

Bägge mätningarna har ett hyfsat underlag. Synovate 1804 personer och SIFO 1445 personer. Det som skiljer är mätperioden. Synovate gjorde sin undersökning den 9-18 augusti, medan SIFO ligger koncentrerat senare den 16-19 augusti. De närmaste mätningarna kommer därför visa om SIFO har lyckats fånga en trend eller inte.
*** Uppdatering 18.03: blir lite kul när Sahlin i Rapport nyss säger att de båda är gjorda under samma period och att resultatet därför blir svårtolkat ;) ***

Så vad säger dock detta? Jo, att Moderaterna och Alliansen går in i valrörelsens slutskede med de bästa förutsättningar, men också att allt kan hända. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det här valet kommer bli en strid på kniven - situationen vi ser i väljarkåren just nu har vi aldrig sett förr. Den som inser detta och kämpar ända in i kaklet kommer vinna, medan den som ger upp eller för den delen tar något för givet kommer förlora.

Det är lätt att hänfalla till sportretorik, men det här är inte en tävling bland andra. Det är slaget om Sveriges framtid. Och jag vet att på allianssidan är fast beslutna att vinna det slaget.

Inga kommentarer: