torsdag 26 februari 2009

Spontankultur i P1

Under eftermiddagen deltog jag i Studio Ett som sände från Inkonst i Malmö. Temat var Spontankultur och den rapport som kulturnämnden i Malmö tagit fram (se förra blogginlägget). Deltog gjorde jag, Charlotte Bergström (MP) som är vice ordförande i Kulturnämnden, Linda Backlund som är producent på Skambyrån på Inkonst och via länk Daniel Tjäder, en av rapportförfattarna. Tyvärr tvingades Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, ställa in med kort varsel. Synd för hon brukar alltid ha bra och lite annorlunda perspektiv!

Det var ett hyfsat samtal. Ni får lyssna själva på länken nedan. Det som dock slår mig är att samtidigt som kulturen växer fritt och ständigt visar upp nya uttryck, så står politiken bredvid och vill ständigt försöka definiera och stoppa in i fack. Nu är det "spontankultur" som ska definieras, analyseras och inkorporeras i kulturförvaltningen. Varför??

Det vore bättre om Malmös rödgröna majoritet ägnade sig åt att få styr på det man redan kontrollerar istället för att försöka omfamna ännu mer och lägga sig i det som redan finns och fungerar. Spontankulturen har anklagats för att vara flummig. Efter dagens samtal inser jag att flummet inte finns så mycket i kulturens värld som på det politiska ritbordet.

Länk till inslaget: http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1620933&BroadcastDate=&IsBlock=0

Inga kommentarer: