onsdag 9 januari 2008

M-splittring om fildelning

De senaste dagarna har präglats av diskussioner om moderaternas ställningstagande i fildelningsfrågan. Klart är att det finns väldigt skilda synpunkter i frågan. Officiellt har partiet inte tagit klar ställning. Det hoppas jag att vi gör snart, men inte på det sätt som några av mina moderata riksdagskollegor skriver på Expressens debattsida där de helt vill avkriminalisera fildelning.



Med all ursäkt är deras argumentation ganska naiv och de har inte tänkt igenom frågan ordentligt. Inte heller jag tycker det är kul när skivbolag jagar stackars 15-åringar eller när it-bolag ska kunna snoka runt i våra datorer. Men en avkriminalisering av fildelning skulle vara att samtidigt säga farväl till såväl ägande- som upphovsrätt.


Vill man att fler ska kunna leva på sitt arbete, kan man inte godtyckligt rycka produkten av deras arbete ur händerna på dem. Kort sagt så innebär fildelningen klara problem för kulturskapare i Sverige att överleva på sitt arbete och idéer. Musikartister, skådespelare, författare och andra som dagligen arbetar med kultur i olika former har ofta svåra villkor och förhållanden redan från början.

Moderaterna är ett parti som alltid värnat företagande och entreprenörskap. Varför ska entreprenörer inom den kreativa sektorn behandlas annorlunda än någon annan? Har inte de samma rätt till det de skapar och hur det sedan ska spridas? Vilket material ska vara ok att fildela? Bara musik, film och dataspel? Eller gäller det alla filer? Blir spridandet av en fil eller en produkt legitim bara för att den görs över internet? Jag vill se mina kära riksdagskollegor skriva långa debattartiklar om rätten att sprida t ex läkemedelspatent via internet.

En av de främsta frågorna för oss som arbetar med kulturfrågor i moderaterna är hur fler ska kunna försörja sig på sitt skapande. Lösningen är definitivt inte ett avskaffande av ägande- och upphovsrätten.

Inga kommentarer: