torsdag 17 januari 2008

Homosexuell i Egypten


En av de frågor jag själv funderat över och som diskuterats flitigt inför besöket är situationen för homosexuella i Egypten. På en rak fråga till generalsekreteraren för National Council for Human Rights (NCHR) säger han att det inte finns några lagar som förbjuder homosexualitet eller homosexuella i Egypten. Däremot finns det lagar som reglerar vad som får ske på offentlig plats.

Det är rätt mycket som kan anses upprörande, kan jag konstatera. I praktiken är det omöjligt att leva ut sin homosexualitet i Egypten. Landet bygger på en "don't ask, don't tell"-princip. Ungefär som amerikanska militären. Det är ok att vara bög så länge du inte berättar det. Då åker du ut.

Rapporten om statens övergrepp mot homosexuella är många. Jag bifogar här ett klipp från QX som citerar Cairo Times om den s k Queen Boat-händelsen. Queen Boat är en flodbåt och har ett rykte som träffpunkt för homosexuella i Kairo. Den råkar dessutom ligga rakt utanför mitt hotells grindar.

Generalsekreteraren för NCHR tog själv upp Queen Boat som ett problem, men konstaterade också att acceptansen för homosexualitet hos den egyptiska befolkningen är låg. Jag tycker dock själv den verkar än mindre hos de egyptiska myndigheterna. Tyvärr är händelsen på Queen Boat ganska kännetecknande för vad som sker här.
55 män arresterade vid gayfest i Kairo

KAIRO Den 10 maj genomförde polisen i Kairo en razzia mot en gayfest på båten ”The Queen Boat”. Det uppger engelskspråkiga Cairo Times på sin nätupplaga.

Totalt arresterades 55 män som var på theQueen Boat den 10 maj. Efter att tagits till polisstationen har de 55 männen förhörts i två dagar, uppger Cairo Times. Männen riskerar fängelsestraff upp till fem år.
Enligt ögonvittnen skall tio civilklädda poliser ha deltagit i razzian. Den genomfördes en torsdagskväll då the Queen Boat har ”gaykväll”. Båtens ägare Mamdouh Eleiwa berättar för Cario Times att två män, en ”kirurg” och en ”professor vid Kario Universitets medicinska fakultet” fick örfilar av poliserna som även kränkte dem genom att använda nedsättande ord för homosexuella.
Ingen av de utländska medborgare som var på båten blev arresterade. Inte heller båtens ägare har arresterats eller står anklagade för något brott.
Polisen uppger till egyptisk media att de anklagade ”praktiserade depraverade ritualer och arrangerade en fest där de praktiserade gruppsex och abnorma aktiviteter.”
De 55 männen anklagas officiellt för att vara medlemmar i en satanssekt och det är enligt en religiös lag som männen nu sitter anhållna. Egypten saknar lagförbud mot homosexuella aktiviteter och bedömare i Egypten tror att polisen hittat på svepskäl för att arrestera männen.

Källa: Cairo Times

QX.se
16/5 2001, 19.47

Inga kommentarer: