onsdag 16 januari 2008

Luxor och konungarnas dal

Denna dag har i princip helt vikts åt det historiska Egypten. Besök har gjorts i konungarnas dal och bland annat har Tutankhamons och Ramses IV gravar beskådats. Den mest intressanta graven var dock en av arbetarnas gravar, dvs en av de som arbetade med faraonernas gravtempel. Deras egna gravar är väldigt små och ligger en bit bort, men denna var oerhört vacker. Inga bilder fick tas inne i gravarna men nedan lite olika bilder från besöken. Vi besökte även templen i Luxor och Karnak.


När vi för några dagar sedan träffade ordförande och ledningen för Nationalförsamlingens kulturutskott diskuterades just det forna Egypten och alla de föremål som nu är spridda över världen. En av huvudpunkterna för Nationalförsamlingen är att först och främst få tillbaka de föremål som tagits olagligen ur landet, genom stöld, etc. Man vill också gärna få möjlighet att låna tillbaka annat som finns framför allt på Louvren och British Museum i London. Bara Louvren har 90000 egyptiska föremål.


Trots allt så uppskattar man att endast 25% av allt har hittats. Tre fjärdedelar återstår alltså att gräva ut. Även för detta söker man omvärldens stöd.


Drottning Hatschepsuts tempel


Detalj från Hatschepsuts tempelTemplen i Karnak


Templet i Luxor

Inga kommentarer: