tisdag 24 mars 2009

Bonus, prestation och Wania

Regeringen har idag beslutat att skrota allt vad bonusar och rörliga löner heter för ledningarna i de statliga bolagen, vilket redovisades på DN Debatt. Troligen är det rätt beslut. Det handlar om bolagens trovärdighet. Ett antal orimliga bonusavtal har gjort att hela "bonuslön"-systemet är starkt ifrågasatt. Statliga företag ska kunna göra bra affärer, inte sitta i diskussioner om chefernas löner, därför är det nog också rimligt att man ändrar lönesystemet.

Men ändå. Detta är tveksamt i längden. Vänd för en stund på det där vi kallar "bonus". Kalla det istället "prestationsbaserad lön". Det är inget märkligt och heller inte fel. Jag tror nog att de flesta svenskar håller med om att om en chef gör ett bra jobb och företaget går bättre, så ska han eller hon också ha en bättre ersättning. Därför fortsätter till exempel Wallenberg-sfären med bonusar. Å andra sidan, gör man ett dåligt jobb ska man inte ha någon extra ersättning. Svårare än så ska det inte behöva vara.

För oss som jobbat med försäljning på olika nivåer är "provision" inget konstigt. Varför ska "prestationsbaserat" vara konstigt för chefer? Det som gör oss (jag själv inkluderad) upprörda är det vi nu ser. Trots att företagen gör usla resultat trillar stora bonusar ut. Det rimliga vore då att se över villkoren för bonusarna, inte att avskaffa det prestationsbaserade.

Att Wania Lundby-Wedin sitter löst är inte så konstigt. "Allmänheten" är skeptisk, om man ska tro SvD, Aftonbladet, med fler. Kanske inte så konstigt. Om man har som ett av sina rättesnören att just hålla de orimligt höga lönerna nere är det väl just detta man bevakar i styrelsebesluten? När det till och med står i årsredovisningen att man skiter i LO:s principer är det naturligtvis obegripligt att LO-Wania inte reagerar. Kanske var ersättningen på 80 papp för liten för att Wania skulle ha tid. Vad vet jag?

Nåväl. Med skäl som jag tidigare angivit gör regeringen troligen rätt. Men ändå. Låt oss för guds skull inte överge tanken på prestationsbaserade löner i framtiden. Låt oss istället se till att det finns rimliga regler för hur prestationen ska värderas.

Inga kommentarer: