onsdag 8 september 2010

Mätningar, mätningar, mätningar...


Tycker du det varit för opinionsmätningar? Håll i dig, för nu blir det värre. Bara idag presenteras tre mätningar från Synovate, Novus och UnitedMinds. När det gäller UnitedMinds så kommer deras mätningar nu publiceras dagligen i Aftonbladet.

Även om mätningarna skiljer en del inom blocken är de faktiskt ganska överens när det gäller blockskillnaden. Med några procents skillnad så pekar samtliga på ett övertag för Alliansen. Marginalen är dock såpass liten att det mycket väl kan svänga innan valdagen den 19 september.

Idag ser blockskillnaden ut som följer:
Novus 5,5%
Skop 5,3%
Sifo 6,4%

Instituten mäter lite olika, de har lite olika urvalsgrupper och de viktar sitt resultat på lite olika sätt. Det enda vi vet är förmodligen inget av dem har hundra procent rätt. Det ständiga och lite tråkiga svaret är att den största och viktigaste opinionsmätningen är röstsammanräkningen den 19 september.

En sak som dock diskuterats ganska lite när det gäller mätningarna är huruvida de har en opinionsbildande effekt. Hur många ansluter sig till en vinnare respektive överger en förlorare? Det ska bli intressant att se den eftervalsanalys som granskar opinionsmätningarna - för tro mig, den kommer!

Inga kommentarer: