torsdag 30 september 2010

När det sunda förnuftet offras på den politiska kompromissens altare


Fem av riksdagens partier är för betyg från årskurs sex. Allianspartierna har en överenskommelse sedan förra perioden, och Socialdemokraterna har sedan tidigare ett stämmobeslut i frågan. Totalt är alltså 285 av riksdagens 349 ledamöter för reformen.

Ändå riskerar den att stjälpas. Den rödgröna överenskommelsen - ni vet den där som väljarna röstade nej till - är viktigare än partiernas ståndpunkter. Enligt direktiv från V och Mp är det betyg från sexan som gäller. Trots att dessa partier egentligen inte vill ha några betyg alls. Socialdemokraterna fogar sig och gör därmed Sverigedemokraterna till vågmästare.

Således riskerar vi nu få ett betygssystem som inget parti i riksdagen egentligen vill ha (möjligen med undantag av SD). Så kan det bli när det sunda förnuftet offras på den politiska kompromissens altare. Betyg: Icke godkänd.

3 kommentarer:

Anonym sa...

enkelt: Arrogansen ger SD ett fläskben så röstar SDS med Arrogansen.

Anonym sa...

Det är ändå skickligt av Sahlin: Hon får exakt som hon vill ha det i och med att hon uppenbarligen räknar med att (sd) stöder regeringens förslag att betyg skall ges tidigare än idag.
Samtidigt får hon tillfredsställelsen att säga nej till allt regeringen föreslår och kan DESSUTOM triumferande utbrista att "regeringen stöder sig på (sd)" trots att beslutet blir exakt det hon själv egentligen vill se.

Cyniskt och motbjudande möjligen, men skickligt.

Salleman sa...

Anonym 08:57: Hon riskerar också att medierapporteringen blir att Alliansen vill ha betyg från tidigare årskurser, men att de rödgröna motsätter sig, och att förslaget fallit om det inte varit för SD. Det är just såna här fall som kan få mitten-höger-väljare att tänka att SD kanske inte är så hemska som det sägs, trots allt.