torsdag 2 september 2010

Sahlins kappvändningar. Alla citaten. Alla turerna?

I en debattartikel i Kvällsposten i mars ställde jag ett antal frågor till socialdemokraterna. Bland andra: "Vilka arbetare får plats i det förra arbetarpartiet? Varför är det fint att bygga bilar, men fult att hjälpa människor i hemmet?" De fick naturligtvis stå svarslösa. Idag skulle man kunna lägga till frågan varför Mona Sahlin vill se ett Sverige där butlern är finare än pigan och där RUTGER är mer värd än RUT.

För vad vill Sahlin egentligen? Det är lika lätt att veta som att spika upp en brylépudding på väggen. Det har onekligen varit några turer för Sahlin.

I boken "Med mina ord" från 1996 skrev hon:
"Att skattesuventionera en byggnadsarbetare som bygger om köket är helt okej. Men att suventionera (hjälpa) ett företag som anställer en städerska att städa i samma kök är förkastligt. Jag har aldrig hört någon kalla byggnadskillen för dräng. Men städerskan blir alltid piga."

Sedan blev hon partiledare, den arbetarrörelse som hyllar industrijobb men hånar tjänstejobb satte ner foten och vänstern kom in i det rödgröna samarbetet. Den socialdemokratiska kongressen hösten 2009 beslutade att RUT-avdragen skulle slopas. Men så sent som i februari i år ville ändå Sahlin har kvar avdraget i någon form. Till SvD sade hon då "Vi kommer att förändra det. /.../ Den ena [frågan] är om man bör göra det konjunkturanpassat. Den andra är att kan man rikta delar av det till exempelvis de äldre".

Lars Ohly gick som vanligt i taket och Sahlin fogade sig. I mars 2010 kallade Sahlin RUT-jobben för en "ynklig liten fråga" i Expressen och konstaterade att "Vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har under alla åren i opposition motionerat om att vi vill avskaffa avdraget. /.../ Nu sätter vi ned foten. Nu har vi bestämt oss och då står partiet bakom detta."


Så kom då dråpslaget i gårdagens Aktuellt. Först ställdes RUT-jobben mot "faktiska jobb" i skolan och sedan tycker Sahlin att de som jobbar i RUT-sektorn kanske behöver bättre bidrag "så att de kan leva på ett värdigt sätt".

"Har jag ett val mellan skattesubventionerade jobb som ändå växer och faktiska jobb åt lärare i skolan, då är det valet mitt."

"Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba, det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av, de kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt, det finns andra sätt än att städa hos varann"

RIDÅ!PS: Läs gärna den debattartikel som Lilia Botvalde Brandt skrev på Newsmill i mars på temat "Mona Sahlin sviker oss invandrade städerskor". "Jag har startat min verksamhet under kristiden och fick städa själv i tio månader för att komma igång. Nu har jag åtta duktiga medarbetare. Alla är vi invandrarkvinnor. Vår framtid hänger på RUT-avdraget."

Inga kommentarer: