fredag 16 januari 2009

Wiehe banar väg för våldet

Revolutionsromantikern Mikael Wiehe går över alla gränser när han idag skriver i Sydsvenskan på temat "Stoppa matchen". Det är inte ens "lite kärt", för att använda ett malmöitiskt uttryck, utan riktigt obehagligt att läsa hans tirader. Än en gång visar Wiehe att konflikten är det element han trivs bäst i och söker trygghet hos. Det är rent ut sagt deprimerande.

Jag hade i tisdags förmånen att lyssna på och diskutera med Carl Bildt när han besökte den moderata riksdagsgruppen. Bildt har av många kritiserats för att vara lite "för balanserad" i konflikten Israel-Palestina. Just nu är det nog balans som behövs mer än något annat.

Det övergripande målet just nu måste vara att uppnå vapenvila, dock med en förändring i förhållande till den förra. Isoleringen av Gaza måste brytas. Det är först när Gaza kan öppnas upp för normal kommers som det går att utöva någon kontroll av området och dess gränser. Det är först när man får bukt med den omfattande smugglingen genom tunnelnätverken som en grogrund kan skapas för långsiktig stabilitet i regionen.

Även om folkrätten ger Israel rätt att försvara sig mot raketangrepp, säger samma folkrätt att försvaret måste vara proportionerligt och inte riktat mot civila. Israel var, som Bildt påpekade, väl förberett och lyckades redan första dygnen uppnå de flesta av sina militära mål. Nu är överraskningsmomentet borta och konflikten riskerar istället bli utdragen.

Bojkott är inte en framkomlig väg. Ska man ha inflytande i processen måste dialogen vara öppen och relationen nära. Både Israel och Hamas har brutit mot sina respektive skyldigheter enligt den humanitära rätten. Nu handlar det om att stödja den valda moderata palestinska myndigheten, men också om och att värna Israels rätt att försvara sig mot raketangrepp och terroristattacker.

Samma linje drev Fredrik Reinfeldt i gårdagens partiledardebatt. "Också i Sverige är många arga och uttrycker en vilja om att regeringen ska ta ställning och berätta att en part sitter med all skuld och den andra med ingen skuld alls. Jag har väldigt svårt att se det förhållningssättet. Tar man i för mycket i den riktningen ska man akta sig så att man inte blir en del av den våldets ideologi som säger att den ena partens våld är legitimt eftersom den andra partens våld är så avskyvärt." Han påtalade att regeringens uppgift inte är att stänga dörrar utan vara en röst för försoning. Gång efter annan återkom han till att han inte tror på någon militär lösning i Gaza.

Detta har gått Mikael Wiehe spårlöst förbi. Istället trampar han på i rödstrumporna på känt Ohlyskt manér och värnar konflikten på bekostnad av lösningen. Reinfeldts och Bildts maning till balans möter han med en vers i sin omarbetade version av proggklassikern "Stoppa matchen", denna gång med hänvisning till den kommande Davis Cup-matchen i Malmö mellan Sverige och Israel:

"Moderaterna som hotar med polis och militär
vill bara skydda dom profiter som handeln innebär
Precis som staten Israel har dom ekonomiska motiv
Och sen säger dom att sport inte hör ihop med politik"

Sorgligt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enig med vad du skriver. Varför är det så att vänstern ovillkorligen sympatiserar med Palestina vad som än händer? Varifrån kommer denna märkliga tradition?

/ Andy

Calle sa...

Det skulle kunna ha något att göra med att vänstern motsätter sig inhumana och rättsvidriga ockupationer. Självklart är det viktigt att se att det finns två sidor i konflikten, och just därför måste man från Israel sluta ignorera utan istället förhandla med palestiniernas folkvalda företrädare, Hamas. Men det är också viktigt att se att konflikten står mellan en förtryckare och en förtryckt. En ockupationsmakt och ett ockuperat folk. Precis som världen genom protester och bojkott lyckades stoppa Sydafrikas apartheidregim från att förtrycka de svarta måste vi stoppa Israels förtryck och ockupation av palestinierna. För en orättvis fred blir ingen långvarig fred. Det har historien allt för många gånger visat.

Anonym sa...

Reinfeldts hållning är i det här fallet så mjäksvenskt. "Låt gossarna bråka därborta på sin tomt - vi ska inte lägga oss i."

Som förälder eller kompisförälder måste man säga ifrån. Och ta gossarna i nackskinnen: "Sluta bråka och vet hut! Du går hem till ditt och du till ditt! Basta!"

Man måste säga ifrån - annars blir det outhärdligt och sprider sig. För visst är det en lekstuga för maktgalningar - på blodigt allvar.

Och Sverige är ju inte längre neutralt. Men inte heller en delstat i USA. Eller hur?

Snudan