onsdag 21 januari 2009

Förslaget om könsneutrala äktenskap klart!

Igår godkände Moderaternas, Centerpartiets och Folkpartiet Liberalernas riksdagsgrupper den gemensamma trepartimotionen om könsneutrala äktenskap. Jag har suttit med i en moderat beredningsgrupp för motionen och den har blivit riktigt bra! Grunden är den utredning Hans Regner presenterade och vi har också kunnat dra nytta av det gedigna beredningsarbete som justitiedepartementet utfört när de förberedde lagförslaget. Läs mer om motionen här.

Nu kommer frågan beredas i Civliutskottet innan det blir dags för votering i kammaren. En rimlig gissning är nog att vi fattar det slutliga beslutet någon gång under mars-april. Civilutskottet har också att ta ställning till den motion som s+v+mp presenterade i höstas. I princip är det samma grund i de två motionerna. Fördelen med den borgerliga är att den träder i kraft redan den 1 maj 2009 och att det är ett väldigt välberett förslag.

Jag hoppas att Civilutskottet i sitt betänkande kan ta med båda motionerna och att inte vänsterblocket kommer låta partiprestigen styra, så att vi kan få en bred majoritet i kammaren. Jag har noterat att även RFSL har gått ut med liknande uppmaningar under dagen!

Inga kommentarer: