fredag 16 januari 2009

Öresundsregionen Malmös räddning i krisen

I år började julrean på många ställen redan i advent. I Stockholm var det reaskyltar i sånär varenda fönster redan på skyltsöndagen. Att Malmö har fördelar av att ligga i nordens största region visar sig idag när Sydsvenskan redovisar läget för detaljhandeln under julhelgen.

Julhandeln i Malmö har ökat jämfört med 2007 med mellan 5 och 25 procent. Enligt Malmö Citysamverkan har antalet danska kunder ökat med ca tio procent, man handlar också för betydligt mer pengar än tidigare. Den stora förklaringen är givetvis att den danska kronan är betydligt starkare än den svenska. Men man ska inte heller underskatta att det idag är naturligt på ett helt annat sätt för danskar att åka till Sverige än det var förr.

När jag växte upp var trafiken över sundet med Flygbåtarna i princip enkelriktad. Så sent som för tio år sedan hade inte särskilt många köpenhamnsbor satt sin fot i Malmö, utan snarare passerat det på väg till sommarhuset i Småland. Jag minns en undersökning som visade att de flesta köpenhamnare trodde att Malmö var en liten håla med ca 10 000 invånare. På andra sidan sundet började Asien, sade man.

Detta skriver jag sittade i min lägenhet i "Asien", tittande ut över ett klart Öresund där "kontinenten" börjar vid de rykande skorstenarna på andra sidan. Förr så långt borta, idag så nära!

Inga kommentarer: