tisdag 10 juni 2008

Egypten i Medievärlden


Jag har tidigare skrivit en hel del om den komplicerade situationen i Egypten, särskilt vad avser mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och pressfrihet. Jag rekommenderar alla intresserade att köpa juni-numret av Medievärlden. Där finns en läsvärd 24 sidor special om medievillkoren i Kairo, Caracas, Bombay och Umeå.

Förutom en artikel om bloggarna och en intervju med Nawara Negm, en av Kairos unga intellektuella, finns det ett spännande uppslag om de fristående tidningarna som utmanar Mubaraks monopol.

Ifrån Egyptisk sida framhålls ofta pressfriheten och man pekar på alla de tidningar som ges ut. Den informationen blir lätt pikant när man konstaterar att i ett land med nästan 80 miljoner invånare har den största fristående tidningen (Al-Masry Al-Youm/Egypten idag) en upplaga på ca 130 000 ex. Inte ens de statliga tidningarna når ut särskilt väl med en upplaga på ca 200 000 ex enligt privata källor, eller 900 000 enligt statliga källor.

Detta beror givetvis till stora delar på en låg läskunnighet. Endast ca 56 procent egyptier är läskunniga. Men det säger också mycket om det klimat som råder i landet. Detta var också den bild som bekräftades av de journalister och skribenter jag träffade vid det besök jag gjorde i Egypten i januari.

Inga kommentarer: