torsdag 29 maj 2008

Øresundsting i Roskilde


När jag kom till Roskilde konstaterade jag att jag återigen underskattat avståndet. 45 minuter från hemmet - och jag var på plats 40 minuter för tidigt. Så nära, men ändå ibland så långt borta.

Temat för Øresundstinget denna gång är kultur. "Kulturen - en dynamo i Øresundsudviklingen ...eller et lysglimt over sundet?". Efter att ha hört inledningsanförandena av våra två kulturministrar, Lena Adelsohn Liljeroth och Brian Mikkelsen (bildeņ), slår det mig att återigen är det mekanismer utanför politiken som driver integrationen.

Den kreativa sektorn, upplevelseindustrin och dataspelsbranschen lever och frodas. Fria tankar, idéer och möten kan ingen politiker styra över. Människor skapar möjligheter medan hinder är politiska. Detta inser politiker på bägge sidor sundet. Ändå är det så svårt att riva hindren.

Så nära, men ändå så långt borta...

1 kommentar:

eva grip sa...

Jag var också på samma konferens och instämmer med din iakttagelse. Jag är ordförande i en förening som har varit svensk/dansk från start 2004. Vi skapar mötesplaster för näringsliv och kultur för att kulturens kompetenser ska synliggöras som utvecklande faktor för företag,organisationer och regioner.I vårt fall startar vi ju med Öresundsregionen. Vi är både konstnärer och entreprenörer i föreningen, nu även ett företag som vill vara med och skapa tillämpningar, Danisco Sugar och där har en grupp medlemmar varit och gjort ett första uppdrag. Det handlade om att utbilda ledare i vad konstkompetens kan innebära. En otroligt lyckad workshop, som samtidigt fokuserade på gruppens ledarfunktioner. Tänk om vi kunde göra liknande svensk/danska utbildningar hos kulturpolitiker i regionen!!!!!
Kolla hemsidan för att få veta mer om Svensk/danska kultur- och näringslivsföreningen Nerv www.nerv.dk.
Många hälsningar Eva Grip eva.grip@nerv.dk