onsdag 21 maj 2008

Jag var i Gambia på bröllopsresa

Dagen efter vårt bröllop satte jag och Cristofer oss på ett plan till Gambia. Det var den 1 februari 2004, i Malmö var det kallt, grått och vått som sig bör en skånsk vinter. I Gambia var det "solgaranti". Två veckor med 32-37 grader i skuggan och 26 i vattnet. Vi hade två underbart sköna veckor. Sol, bad, avkoppling. Inte så mycket mer.

En incident var vi med om. En halvt påtänd snubbe som trakasserade oss och började skrika att två män inte skulle ligga i samma säng. Då skulle de hamna i helvetet. Men det hela löstes. Hotellchefen bad om ursäkt, en vakt höll ett särskilt öga på oss och vi fick byta rum. Annars var det utmärkt. Yahya Jammeh var president sedan en tid tillbaka och förutom lite konstiga uppfattningar om HIV-prevention verkade allt flyta på rätt bra under någon form av västanpassad "don't ask, don't tell"-tradition.

Nu är det annorlunda. Nyss skickade RFSL ut ett pressmeddelande som berättar att Jammeh nu förklarat att alla homosexuella kommer halshuggas om de inte lämnar landet inom 24 timmar. Det var vid ett tal som presidenten meddelade att "utlänningar är välkomna men inte dåliga element". Hotellägare har till på fredag på sig att kasta ut dessa personer, annars kommer hotellen stängas.

Jag var i Gambia på bröllopsresa...

Länk till RFSL

Inga kommentarer: