måndag 11 februari 2008

Välkommet besked om sjukförsäkringen

Så kom idag beskedet att den föreslagna minskningregeln i sjukförsäkringen inte kommer att genomföras. Att beskedet kom var både bra och väntat. Möjligen hade det kunnat komma lite tidigare. Det är ingen hemlighet att skepsisen varit stor även i de borgerliga riksdagsgrupperna.

Även om detta förslag nu är avfört är det dock viktigt att inte arbetet för fler i arbete avstannar. Vi vet att det förekommer en hel del fusk när det gäller sjukskrivningar och vi vet att sjukskrivningens längd påverkas av hur hög ersättning man får. Att det ska göra skillnad i plånboken om man arbetar eller inte arbetar är centralt i vår politik, men det måste givetvis genomföras med respekt för människors rätt att välja sitt sparande och sina försäkringar.

Svenska Dagbladet frågar Urban Bäckström om inte detta är en prestigeförlust för regeringen. "Nej, det är starkt att den lyssnar till kritiken", svarar Bäckström och jag håller med. Jag ser hellre en regering som är handlingskraftig och inte vilar på hanen i viktiga frågor, än en regering som aldrig vågar göra något av rädsla för kritik. Däremot är det också viktigt att man kan lyssna till kritik och ändra sig. Det gör regeringen nu och det tycker jag är utmärkt!

Artikel i SvD

Inga kommentarer: