tisdag 6 oktober 2009

Dags att skrota Systembolagets monopol

Tillsammans med min kollega Sofia Arkelsten har jag lagt en motion om att förnya alkoholpolitiken. Det är dags att skrota Systembolagets detaljhandelsmonopol. Istället för att stå i kassan på Systemet borde man fokusera mer på det förebyggande arbetet. Idag skriver vi också på Brännpunkt på svd.se om detta.

Svensk alkoholpolitik är och skall vara restriktiv, men bara för att man har en reglerad handel innebär inte det att det är staten som ska utföra den. Vi vill ge Systembolaget ett nytt uppdrag där de fortsätter fokusera på det viktiga arbetet med information och förebyggande arbete kring alkoholens skadeverkningar och att de använder sina goda erfarenheter från detaljhandeln till att istället sköta tillsynen av de kommande privata näringsidkare som får ta över detaljhandeln.

Läs artikeln här

Läs motionen här

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat! Eller varför inte låta ica/ kvartersbutiker/ bensinstationer sälja drycker med låga alkoholhalt (öl, cider, vin upp till ex. 15% vol.) medan Systemet fortsätter med att sälja starkare alkohol och får konkurrera med småaffärerna kvalitetsmässigt? Det vore bra att på detta sätt så småningom introducera friare alkoholmarknad till Sverige. Med öppnare gränser och näthandel, den rådande, förlegade alkoholpolicyn lär misslyckas, och istället för att gynna folkhälsan vållar den enbart till den gråa marknadens tillväxt.
Svenskarna borde väl precis som andra européer själva få bestämma över sitt alkoholintag?

Anonym sa...

Med tanke på Systembolagets usla personal politik och lögner om att man kan beställa det man vill, så tycker jag att privata så kallade system borde får drivas.
Staten skall ha hand om vård, skola och omsorg, inte handel!

Förmynderi hysterin i Sverige är sjuk!

Olof Lavesson sa...

Tack för uppmuntrande ord!

Om vi ska sälja alkohol på ICA och vilka drycker det i så fall är frågan om är något man får titta närmare på. Oavsett vilket är det viktigt att vi fortsätter ha en kontrollerad försäljning. Min poäng är att det för mig är obegripligt varför det ska ske genom Systembolaget.

Ett av Systembolagets huvudargument är att man inte säljer till berusade personer. Jaså? I princip varje gång jag besöker ett Systembolag ser jag personer som är uppenbart påverkade. Alternativt som är nyktra för stunden men har klara missbruksproblem. Jag har aldrig sett någon av dessa nekas att handla. Möjligen har kassörskan en synnerligen bister min när hon tar betalt.

Argumenten att behålla detaljhandelsmonopolet håller inte. Det gör däremot argumenten för en strikt tillsyn och ett bättre förebyggande arbete.

Niklas sa...

Idén med Systembolagets monopol är att försäljningen av alkohol ska ske utan vinstintresse.

Per and Britt sa...

Trevligt att se att det äntligen är några som vågar ifrågasätta monopolets (om än inte Systembolagets) existens.

Mer sådant!

@Niklas – utan vinstintressen innebär ju inte utan intresse av att öka sin egen makt. Och sen kan man ju också notera att Systembolagets vinst låg på runt 800 miljoner kronor förra året om jag minns rätt.

Dessutom är det ju tyvärr så att verksamheter som drivs ”utan vinstintressen” (den hemska profiten) ofta lider av problem som t.ex. korruption, dålig kundservice, resursslöseri mm mm.

Hampus sa...

* Man är noga med ålderskontrollen, säljer inte till den som är påverkad och man arbetar aktivt med att motverka langning.

* Man strävar efter ett brett sortiment av hög kvalitet som är tillgängligt i hela landet.

* Man är märkesnetural. Ingen leverantör eller något varumärke skall favoriseras eller diskrimineras.

* Alla besök i Systembolagets butiker skall bygga på ett bra kundmöte med värderingar kopplade till god dryckeskultur.

* Systembolaget är inte vinstmaximerade och driver inte merförsäljning.

Är deras grundstenar.

Bara för att de gick med vinst betyder inte det att deras grundstenar efterlevs.

De gör ju inte reklam FÖR alkohol samt att de inte visar upp produkter. Blir det privatiserad så kommer ännu mer problem då företag bara ha ett enda mål. Sälja sälja sälja.
Staten har inte detta.
Apoteket, SVT, SR och systembolaget ägs ut av staten och de är inte vinstdrivande.
Det vill säga. De har inte som mål att sälja en massa utan att se till så att folkhälsan blir bättre.
Detta sker genom att ha systembolaget statligt ägt
Vilken entreprenör vill äga ett företag där man ej är vinstdrivande?