torsdag 16 oktober 2008

Rosa pengar


100 miljoner kronor. Så mycket omsatte pridebesökarna i Stockholm under årets Pridefestival. "Omsättningen på 100 miljoner kronor omfattar pengar som har spenderats utanför festivalområdet, alltså på restauranger, hotell och butiker runtom i Stockholm. De pengar som har spenderats av besökare från Stockholm har inte räknats in. Uträkningen omfattar både besökare som har löst biljett till festivalområdet och dem som bara har gått i paraden." skriver DN.

Mattias Rindberg, chef för evenemang på Stockholm Visitors Board säger dock till tidningen att det viktigast är att Stockholm profilerat sig om en tolerant och öppen stad.

Visst har han rätt. Allt mer pekar dock på att just den profileringen också leder till ekonomisk lönsamhet. Satsningar på tolerans, öppenhet, kultur och kreativitet skapar miljöer som människor vill vistas och utvecklas i.

Det kan vara bra att komma ihåg när debatten ibland uteslutande verkar fokusera på kommers som en motsats till goda och nyttiga värden. I själva verket så är det ju i kombination som vi verkligen kan tala om lönsamhet. Inte bara i plånboken, utan även i kropp och själ.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kostnaderna då?
Men jag tror inte detta gagnar HBT personer alls.

Olof Lavesson sa...

Ja du, kostnaderna är faktiskt väldigt små i sammanhanget. Jag är inte helt säker på de exakta siffrorna men vill minnas att Stockholm Pride i år bara hade 500 000 i bidrag från Stockholms stad, vilket var 300 000 högre än vanligt eftersom det i år var Europride. Istället är det framför allt besökarna som betalat genom biljettavgifter. Så i det här fallet är det mest att tacka och ta emot för Stockholm. :)

Anonym sa...

Jag tänkte på de kostnader som staden har i form av tex städning, bevakning, avstängning av gator under paraden, minskad försäljning i handeln etc. Detta är ju samma sak som med tex Stockholm Marathon och andra stora arrangemang.

Olof Lavesson sa...

Där har du givetvis en poäng, men det får ju å andra sidan vägas mot frågan om man vill ha stora evenemang i Stockholm och andra städer. Just Prideparaden varar en eftermiddag. I Malmö där jag bor stänger Malmöfestivalen av stora delar av city i en hel vecka. Det är inte alla handlare som är överlyckliga över detta. :)