fredag 25 mars 2011

Hvad vill Håkan Juholt?


Äntligen! Idag (eller möjligen imorgon) ska vi äntligen få veta. Vad VILL han? Vad TYCKER han? Socialdemokraternas nye partiledare, alltså. Vårens rapportering om partiledarvalet har i princip uteslutande handlat om två punkter. 1) Kan han/hon få hela partiets förtroende? 2) Kan han/hon vinna nästa val. Fast främst om den första punkten.

Det innebär att det i princip alltid slutar med minsta gemensamma nämnare. Kompromissen. Bredden. Inte spetsen, den som sticker ut, den vågar tycka till, den som tar chanser. Därmed kan man säga att ett lyckosamt val enligt den första punkten medför ganska stora svårigheter för den andra punkten.

Vad vet vi då om Juholt? Han är inte från Stockholm. Han pratar med dialekt. Han är jovialisk. Han drar lite roliga vitsar. Han har mustach. Jag känner inte honom själv, har inte arbetat med honom, men den allmänna bilden verkar stämma. Jodå, en bra karl, helt enkelt.

Men vad tycker karln? Vad vill han? Nobody knows. Det lilla vi vet är att han kan försvarspolitik, ogillar för mycket förnyelse och är emot RUT och momssänkningar för tjänstesektorn. "Vi ska inte skattesubventionera att vi klipper varandras hår" sade han till SVT i februari. Att det skulle innebära en "subvention" för att staten tar ut lite mindre skatt tyder på att han anser att staten egentligen har rätt till hela frukten av folkets arbete, men det verkar å andra sidan gälla för alla sossar. Just det, han saknar regeringserfarenhet och ogillar rödgröna koalitioner också.

Men jobben, skolan, sjukvården, ekonomin och tryggheten på gator och torg då? Nähäpp. Inte det. Ändå vet vi att även om personfrågan är viktig så räcker inte det för svenska folket. Folk är inte dumma nämligen, man vet att det är politiken som avgör. Idag eller imorgon ska det klarna. Kanske.

När han redan är vald, då får vi veta om det är en politisk gris i den socialdemokratiska säcken eller inte. Vi kan säga såhär: Lyckas Juholt få nästa valrörelse att uteslutande handla om det svenska försvaret har han ett hyfsat utgångsläge. Om inte kan det bli tufft.

Andra som försökt utröna vad Juholt vill: SvD 1, SvD 2, DN 1, DN 2, Aftonbladet, Sydsvenskan

Inga kommentarer: