torsdag 10 mars 2011

Upphovsrättsdebatt i riksdagen


Idag debatterades immaterialrätt i kammaren. Bakom den spännande titeln ”Vissa immaterialrättsliga frågor” döljer sig viktiga ämnen som patent och upphovsrätt. Motionerna i betänkandet spänner över patenträttsliga frågor, åtgärder mot piratkopiering, fildelning och det civilrättsliga sanktionsdirektivet.

I grunden handlar allt detta om svenska entreprenörer, småföretagare, formgivare, musiker och författare. Om hur man ska kunna förverkliga sina idéer och sin kreativitet, om hur man ska kunna omsätta dessa idéer i lönsamhet. Om hur svenska företag kan startas, växa och fortleva. Om hur Sverige ska kunna hävda sig på en global konkurrensutsatt marknad.

För en tid sedan besökte jag möbelmässan här i Stockholm och träffade där såväl upprörda som uppgivna företagare. Tala om den frustration man känner på Blå Station nere i Skåne över detta. Deras stol Sting, i aluminium och rostfritt stål, slog världen med häpnad när den presenterades 2004. Den vann såväl svenska som internationella priser och var resultatet av en lång och mödosam utvecklingsprocess. Ett halvår efter presentationen kunde ägarna till Blå Station se sin stol i en monter på en möbelmässa i Italien. En exakt replika presenterades av ett kinesiskt företag för en bråkdel av det svenska priset

Mycket händer dock, framför allt på EU-nivå och global nivå. Om detta talade jag idag i riksdagen, du ser mitt anförande här: Länk till Riksdagen

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är köpt. Inte så konstigt - du tycker väl även att politik handlar om att vara egenföretagare och sälja sin "kunskap och position". Typiskt högerpolitiskt att stötta allt sånt här äckligt.