fredag 29 januari 2010

Ansvarslöst, Reepalu!

Vi var många som satte i vrångstrupen häromdagen när vi läste Ilmar Reepalus oerhörda uttalanden i Skånska Dagbladet. Konflikten i Gaza kallar han en varböld som spiller över på Malmö. Stadens judar har såväl ett individuellt som kollektivt ansvar att agera ansåg han.

Om detta skriver jag och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i Sydsvenskan idag under Aktuella frågor. Bland annat skriver vi:

"Det är anmärkningsvärt att en kommunstyrelseordförande kollektivt skuldbelägger en hel grupp på detta sätt. Det är lika orimligt som att Malmös muslimer skulle bära ett kollektivt ansvar för de terrorattacker och raketangrepp som utförts från den palestinska sidan.

Ilmar Reepalu försvarar sin ståndpunkt med att han inte uttalat sig som kommunpolitiker utan som privatperson. Så fungerar det givetvis inte, och det vet Reepalu.

Förtroendevald är man dygnet runt – det är inte en hatt man kan ta på och av som det passar. Vi bär alla ett ansvar för vad vi säger och hur vi agerar, oavsett vilken roll vi gör det i. En åsikt blir heller inte mer eller mindre acceptabel beroende på vilket sammanhang den uttalas i."

Läs hela artikeln här!

Inga kommentarer: