tisdag 26 januari 2010

Med burkan om bakfoten


Så har då den heta debatten om burkaförbud i Frankrike landat i ett förbud mot heltäckande slöja på skolor, sjukhus, administrativa institutioner och allmänna transporter i Frankrike. Detta har en parlamentarisk kommission kommit fram till efter en intensiv debatt som upptagit stort utrymme i landet. Hur den ska kunna efterlevas är inte lika lätt. Tidningen Le Figaro undrar om lagen även ska gälla kvinnorna i prinsfamiljerna från Qatar och Saudiarabien som ofta shoppar i de exklusiva märkesbutikerna på Champs-Élysées (DN).

Tyvärr tror jag vi nu kan vänta oss motsvarande diskussion i Sverige. Trots att den är idiotisk. Istället borde debatten handla om det förtryck som sker av kvinnor. I islam, såväl som i samhället i övrigt. Självfallet kan burkan användas för att förtrycka kvinnor, liksom nikab (täcker allt utom ögonen), eller den vanliga slöjan. Men det är meningslöst att tala om att förbjuda medlet för förtryck istället för att faktiskt motverka förtrycket i sig självt.

Slår jag dig med en bok i huvudet är det handlingen som är kriminell, inte boken. Tvingar jag dig att bära ett klädesplagg är det tvånget som är förtryck, inte klädesplagget. Lika lite som jag vill reglera kjollängd eller bara axlar, vill jag reglera huvudbonader. Den kvinna som vill bära en längre kjol, eller täcka sitt huvud, för att man själv känner sig bekväm med detta, är hon automatiskt förtryckt? Nej, knappast!

I Danmark har ett burkaförbud diskuterats en längre tid. Naser Khader, integrationstalesman för Konservative och en i vanliga fall ganska vettig person, är en av dem som drivit detta. Nu har en undersökning gjord vid Köpenhamns Universitet kommit fram till att det inte finns någon kvinna i Danmark som bär burka. Så var det med den debatten. I Sverige har det tidigare uppskattats att max ett tiotal kvinnor bär plagget.

Nu får Khader istället löpa gatlopp och hånas öppet i media. Sydsvenskan återger tidningen Politiken som skriver "Om man ser någon som går klädd i burka så är det förmodligen en jägarsoldat under träning eller en journalist som vill känna hur det känns. Eller så är det en synvilla”. Enligt Sydsvenskan så är det mellan 150 och 200 kvinnor som bär nikab. 60 till 80 av dem är danskor som konverterat till islam.

Svenska värderingar bygger på att män och kvinnor ska ha lika rättigheter och möjligheter. Så har det inte alltid varit, men idag ska vi vara stolta över hur långt vi har kommit i detta arbete. Visst är det enkelt att kritisera symboler, och allt måste få ifrågasättas, men låt oss hellre föra debatten om hur vi kan värna allas rätt till makt över sitt eget livsöde rätt att stå på egna ben. Oavsett kulturell, etnisk eller religiös bakgrund.

2 kommentarer:

Sigrid sa...

bra sagt!

men självklart kommer prins familjernas brudar att bötläggas, men det gör nog ingenting för dom skiter ju pengar.

Har man råd med diamant designade mobiler så har man råd att betala en burka bot också.

Mussemanda sa...

Bra skrivet. Jag bär själv niqab och är alltså helt svensk också. Alla jag känner som har niqab och hijab har det av fri vilja och som ett rent nöje. Vi gör det för att vi vill komma närmare Gud inte för någonting värdsligt.

Förbud skulle vara att gå ett steg tillbaka i detta samhället. Bara för att det finns klädregler i vissa länder så borde man inte använda detta som ursäkt för att ha liknande regler här.

Men jag hoppas, inshaAllah, att detta läggs på is snart. Älskar Sverige och skulle må dåligt av att bli tvingad att ta av mig det jag älskar.