onsdag 1 april 2009

Nu är det klart - ett vallöfte kan bockas av!


Så har vi äntligen fattat beslut i riksdagen om att införa en könsneutral äktenskapsbalk! Efter en maratondebatt som upptagit större delen av dagen var det underbart att äntligen få trycka på knappen kl 16. I och med det kan jag också bocka av ett av mina personliga löften i valrörelsen - att arbeta för könsneutrala äktenskap.

Den 1 maj öppnas rådhusen på lika villkor för såväl samkönade som olikkönade par. Det är min förhoppning att kyrkorna gör detsamma till hösten, men detta blir nu en fråga för Svenska kyrkan att själv besluta över.


Efter omröstningen var det champagne i riksdagen som mina kollegor Tomas Tobé och Ulf Holm anordnat. Nu ska jag gå på "bröllopsfest" på RFSL. Och det känns bra. Det är med stolthet och stor glädje som jag idag varit med om att införa könsneutrala äktenskap!
Mer om beslutet:

3 kommentarer:

Yamiko sa...

Tack så mycket för att ni äntligen fått igenom det här! <3

Anonym sa...

Jaa...du. Jag har inte den blekaste om varfor ni har rostat for denna lag. Det ar en massa prat om diskriminering, men nu ar ju kyrkor och andra manniskors vaderingar diskriminerade. Jag tycker att ni borde ha foljt KDs forslag om civilrattslig losning. All forandring ar inte bra forandring.

Sanna sa...

"I och med det kan jag också bocka av ett av mina personliga löften i valrörelsen - att arbeta för könsneutrala äktenskap."

Grattis.

Trots ihärdigt motstånd från ett alliansparti och ett misslyckande från regeringen att komma med en motion, så blev det så som kunde blivit för ett år sen.

Om jag inte kommer ihåg fel, så röstade många från alliansen som var för lagändringen mot förra årets motion med motiveringen att regeringen skulle lägga en motion senare i höst samma år, vad hände?
Var det ingen som förutsåg det uppenbara, KDs kompakta motstånd mot lagändringen?

Nåja, det är en liten smolk i glädjebägarna som min fru och lyfte för att fira denna historiska och efterlängtade beslut.

Tack också till dig Olof för din del i kampen som lett till detta.