torsdag 23 april 2009

Billigare SMS över Öresund tack vare EU

Jag har tidigare klagat högljutt på att många företag inte tänker i ett Öresundsperspektiv. Bland annat har banker och telebolag fått stå i skottgluggen. Nu kanske det blir lite billigare att ringa i alla fall för Öresundsborna. Ja, till och med för alla EU-medborgare.

Idag skriver Nytt från Öresund följande:

"Från och med juli i år får ett SMS som skickas inom EU max kosta 1,51 kronor. För majoriteten av pendlarna som rör sig över Öresund innebär det en rejäl sänkning av kostnaderna.

I dag kostar det i de flesta fall mellan 2,50 och 4 kronor för en person med svenskt abonnemang att skicka ett SMS från Danmark till Sverige. Har man ett danskt abonnemang kostar samma sak upp till 3,25 danska kronor, medan det är något billigare att skicka SMS åt det omvända hållet, från Sverige till Danmark. Från och med i sommar blir det billigare. Då träder ett nytt EU-direktiv, som reglerar mobilpriserna mellan länderna, i kraft. Utöver att SMS-priserna sänks sätts ett tak för hur mycket det får kosta att ringa eller skicka data över mobilen. I Danmark är mobiloperatörerna i allmänhet missnöjda med EU-beslutet.

-- Det blir som en statsstyrd kartell. Priset kommer att lägga sig på maxnivån och så händer det inget mer. Det är ödeläggande för konkurrensen, säger Anders Thomsen, avdelningschef för TDC, till dr.dk. Men i Sverige är tongångarna mer positiva.

-- Vi är generellt emot en reglering, men i det här fallet är det uppenbart att branschen inte klarat av att sänka så mycket som man borde. I det långa loppet är det positivt för oss eftersom lägre priser får kunderna att använda mobilen mer, säger Anna Augustson, kommunikationsansvarig för mobiltjänster på Telia Sonera, till Svenska Dagbladet.

I Öresundsregionen har svensk-danska operatören 3 hittills gått längst i integrationen och låter sina användare betala samma priser som om de var hemma oavsett om de befinner sig i Sverige eller Danmark - åtminstone om de ringer till hemlandet eller till någon annan med samma operatör.

-- Vi gillar det här beslutet och är en av dem som drivit på för det, säger 3:s pressansvariga i Sverige Erik Hörnfeldt till Nytt från Öresund.

Av Anna Palmehag/NFÖ"

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag undrar bara, Är det samma kostnad med att smsa från sverige till danmark? Skulle vara bra om jag kunde få ett svar =) Min hotmail är: Ssa_ym_ni_redrum@hotmail.com