måndag 1 mars 2010

Besök på Skivarps Gästgivaregård


Förmiddagen ägnades åt besök hos Jeanette och Johan Bohman på Skivarps Gästgivaregård tillsammans med Svenskt Näringsliv. De tog över gästgiveriet för ca 8 år sedan och driver idag en imponerande rörelse med restaurang, hotell, butik och en av landets förmodligen minsta pubar.

Samtalet handlade mycket om de förutsättningar som gäller för småföretagare i restaurangbranschen. En av de frågor som kom upp var de problem som kan uppstå i kontakten med våra myndigheter. Olika besked ges av olika handläggare. Kostnader blir svåra att överblicka och nya besked kommer ofta med kort varsel. De ekonomiska konsekvenserna för den enskilde småföretagaren kan bli stora.

Trots det regelförenklingsarbete som regeringen driver upplevs mycket fortfarande som snårigt och besvärligt. Även problemen när det gäller A-kassa och anställningsregler kom upp. Jag fick mycket matnyttigt med mig tillbaka och kommer ta upp det med mina kollegor i riksdag och regering.

Det som dock gjorde störst intryck på mig är den känsla som många småföretagare upplever att ständigt vara ifrågasatta. Man känner att man behandlas som en potentiell fuskare av myndigheter, fackförbund och även politiker. Visst finns det ett omfattande fusk inom restaurangnäringen, framför allt när det gäller svartarbete, men det gör det ju desto viktigare att stödja och uppmuntra alla de som sköter sig.

Jag är övertygad om att det är småföretagarna som bygger morgondagens Sverige. Vissa kommer växa och bli större företag, andra kommer fortsätta verka i liten skala. Gemensamt har de att de bidrar med nya arbetstillfällen, ett levande näringsliv, ökade skatteintäkter och en framtidstro i vårt land. Därför är det vår förbannade plikt och skyldighet att uppmuntra och underlätta för småföretagande.

Jeanette Bohman är ambassadör för kvinnligt företagande genom Tillväxtverket och den som vill veta mer om hennes upplevelser som småföretagare i restaurangbranschen kan med fördel följa hennes blogg. För den som är mer intresserad av allt gott de serverar på sin gästivaregård finns det även en matblogg.

Jag tackar Jeanette och Johan för ett givande och trevligt besök och önskar dem all lycka i sin kamp som småföretagare i restaurangbranschen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, du fick med dig en rejäl laddning med argument - hoppas du kan använda dig av detta!...och alla blogglänkar fick du också med här. Tack för besöket och jag hoppas att vi får möjlighet att i framtiden tacka för åtgärderna!
Jeanette på Skivarps Gästgivaregård