tisdag 25 augusti 2009

Sossar vilse i storstaden

"Medelklassen i Stockholm lever med en stark tilltro till sin egen och Stockholms förmåga att klara framtidens utmaningar. Men också med en ständig stress över den egna ekonomin, skolans kvalitet och hur familjeliv och yrkeskarriär ska gå ihop. /.../ En industriarbetare i en mindre stad har mer pengar kvar i plånboken och högre marginaler än en tjänsteman i Stockholm. Så suddas klassbegreppet ut."

Det skrev fyra tunga socialdemokratiska politiker från Stockholmsområdet i en artikel på gårdagens DN debatt. Slutsatsen: Socialdemokratin behöver omgående en ny politik.

Jo, jakten på ny politik har vi kunnat följa ända sedan valnederlaget 2006. Än så länge verkar det dock saknas såväl karta som kompass. Rådslagen som tillsattes har mest mottagits med en gäspning. Bland socialdemokrater i riksdagskorridorerna viskas det fortfarande om det orättvisa i den borgerliga valsegern. Fortfarande anser man att socialdemokratin har den moraliska rätten till makten i nationen.

Om trenden håller i sig går socialdemokraterna mot ett katastrofval i Stockholm. Som DN idag skriver så har partiet under de senaste 30 åren förlorat 30% av sina väljare i huvudstaden. I EU-valet blev socialdemokraterna fjärde (!) största parti. Förutom att detta allvarligt minimerar chanserna att även vinna makten i riket så är det också en politisk käftsmäll för Mona Sahlin.

Sahlin har länge försökt få (S) att framstå som det nya storstadspartiet. När andra turnérar land och rike runt har hon turnérat i Stockholms förorter. Sitt första sommartal höll hon i Botkyrka. Kritiken jäser i landet mot stockholmscentreringen. Då gäller det att satsningen ger resultat, nu ser det ut att bli tvärtom. Årets sommartal hölls i blåa Nacka. Bussar hade hyrts in för att köra glada sossar till Nacka. Enligt SvD stod det tomma bussar kvar i väntan på passagerare. Då hade Sahlin redan hunnit avsluta sitt tal.

Tillbaka till gårdagens artikel. Idag följer DN's ledarsida upp med ett antal handfasta tips och råd för hur en ny socialdemokratisk politik kan utformas. Är det inte lite illa att det är den stora liberala tidningen klarar det som det forna stora arbetarepartiet inte förmår?

Inga kommentarer: