torsdag 27 augusti 2009

Föregångslandet Sverige


Arbetsstämman i Västerås är inledd med Fredrik Reinfeldts anförande. I detta första anförande (han håller även ett på söndag) var det den ideologiska linjen, synen på människan och synen på Sverige som slogs fast. Det var faktiskt ett strålande bra tal!

Fredrik inledde med att konstatera att han var typisk svensk: "Min farfars far var son till en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde". Och precis så är det ju. Det är impulser utifrån som format det land vi idag kan vara så stolta över. Ord som präglar Sverige och som vi ska vara stolta över är öppenhet, frihet, välstånd, tolerans och ansvarstagande. Detta har vi inte uppnått själva utan genom att människor kommit hit och berikat vårt land och genom att vi har varit en röst i världen.

Politiken, betonade Fredrik, måste dock inse att människan är kapabel men bräcklig. Många delar inte den positiva bilden av Sverige utan lever i fattigdom och utanförskap. Ibland har vi svårt att inse att människor är olika. Då byts respekt, tolerans och öppenhet mot misstänksamhet och alienering.

Om vi som parti vill att alla ska komma till sin rätt så är det fem punkter som måste gälla, slog Fredrik fast:

1) Vi ska vara en kraft för människans okränkbara värde
2) Vi ska fullfölja arbetslinjen för att bryta utanförskapets bojor
3) Vi ska stärka kvaliteten i den gemensamt finansierade välfärden så att vi får valuta för våra skattepengar och öka tryggheten i samhället.
4) Vi ska ha ett uthålligt och klimatneutralt samhälle
5) Vi ska vara pragmatiska. Vi tror inte på revolution som arbetssätt.

Det är dessa fem punkter som ska känneteckna Föregångslandet Sverige.

Fredrik avslutade sitt tal med att konstatera att det är dags att vi erbjuder väljarna ett långvarigt statsbärande regeringsalternativ. Förnyelsen av moderaterna måste därför fortsätta och samhällsalternativet uppdateras. "Den som söker förtroende i Sverige måste tro på Sverige. Gnällspikar blir inga politiska ledare"!

Två bra one-liners ur talet:
Apropå en ansvarstagande regering i finanskrisens spår: "Vi ska bryta nacken på krisen utan att bryta ryggraden på ekonomin."
Apropå tryggheten i rättssamhället: "Alla ska vara lika inför lagen och lagen ska gälla lika för alla i hela landet."

Mer om Reinfeldts tal: SvD, Aftonbladet

Inga kommentarer: