Foto: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet
Året är snart till ända och därmed också Sveriges EU-ordförandeskap. Som riksdagsledamot har man märkt att inrikespolitiken gått lite på lågvarv det senaste halvåret. Fokus har legat på Europafrågorna, statsråden har haft fler länder än Sverige att ta ansvar för.
Nu börjar det också bli dags att summera och se hur Sverige har klarat av uppgiften. Socialdemokraterna letat varje tänkbart tillfälle att klanka ner på det Fredrik Reinfeldts ordförandeskap. Lågvattenmärket stod (som så ofta annars) Marita Ulvskog för när Fredrik presenterade det svenska ordförandeskapets prioriteringar i Strasbourg.
Ordning och reda i finanserna kallade hon "att sätta anorektiska ekonomier på svältkur" och hänvisade till Reinfeldts "inrikespolitiska tillkortakommanden", enligt SvD. Att Ulvskog kackar i galen tunna blev ganska tydligt när en annan socialdemokrat, Margot Wallström, i samma veva gav regeringen beröm och tyckte den borgerliga alliansen gjort bättre ifrån sig i EU än vad den tidigare socialdemokratiska regeringen gjorde.
Ulvkog till trots så är nog den allmänna bilden att Sverige har skött sig bra. Tidningen Fokus har låtit åtta europeiska EU-kännare utvärdera hur det gått och betyget är i de flesta fall översvallande. Längst går italienske Marco Incerti, forskare på Centre for European Policy Studies i Bryssel. Han ger Sverige betyget 5 av 5 och säger att det är ett av de starkaste ordförandeskapen EU har haft.
På frågan om vad som skiljer Sveriges första ordförandeskap 2001 från detta, svarar den tjeckiske frilansreportern Tomas Sniegon: "Det här är betydligt nyktrare, man är inte så nöjd med sig själv offentligt utan nu snarare jobbade man hela tiden."
Enligt bl a DN och Expressen har även EU-parlamentarikerna överöst Sverige och Fredrik Reinfeldt med beröm. Ordförandeskapet kallades "modigt och effektivt" och "hederligt och ansvarsfullt". Kommissionsordförande Barroso säger till och med att det är det bästa av de elva ordförandeskap han arbetat med.
Nu lackar det mot jul och nyår. 2010 står för dörren, ordförandeskapet är avslutat och vi går in i ett valår. Det innebär också att det nu är inrikespolitiken som står i fokus. Som riksdagsledamot känns det rätt skönt. Allvarligt talat, nu är jag riktigt sugen på att ta fighten med vänsterkoalitionen om Sveriges framtid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar