fredag 11 juli 2008

Bloggsemester

Nu drar jag ner på systemen ett par veckor. Det kommer inte att bli så många blogginlägg, mailen kommer kanske inte kollas varje dag och telefonen kommer periodvis vara avstängd. Under två veckor framöver tänker jag framför allt ägna mig åt batteriladdning. Möjligen blir det något kortare inlägg här om var jag för tillfället befinner mig.

Ha en riktigt skön sommar så ses vi i början av augusti!

tisdag 8 juli 2008

Middag med Karl Rove


En av huvudstrategerna bakom George W Bush, Karl Rove är i Sverige. Utan tvekan är han huvudpersonen under Almedalsveckan där han på onsdag talar på ett seminarium anordnat av Timbro.

Ikväll hade jag glädjen att träffa Karl och hans hustru Darby under en (som alltid) trevlig och informell liten middag hos gode vännen Johan Bengt-Påhlsson. Att haussen kring Roves besök är omfattande märks inte minst på det idoga intresset kring hans schema här. Till och med kvällens middag spekuleras det kring av tidningen Resumé. Även SvD och Politikerbloggen har också uppmärksammat Sverigebesöket.

Karl Rove beskrivs gärna och ibland lite elakt som hjärnan bakom George W Bush. Och mycket riktigt är han presidentens huvudstrateg ända sedan tiden i Texas. I augusti avgick han som vice stabschef och chefsrådgivare till presidenten. Idag är han bland annat kolumnist i Newsweek, politisk kommentator åt Fox och skriver som bäst på sin bok.

Norskättade Rove var också en gång ordförande i College Republicans och besökte Sverige och Skandinavien under första halvan av 70-talet. Då fick han också flera vänner i Sverige, varav några var med för återträff ikväll.

Det pratas mycket om Karl Rove. Allt är inte positivt men få kan invända mot han trots allt varit med och skapat det som är amerikansk politik idag. Det är inte heller många som slår honom på fingrarna när det gäller modernt politiskt kampanjande. "Jag är en myt men jag har ingen förklaring till hur det har blivit så" sade Rove tidigare idag till Dagens Media.

För egen del kan jag konstatera att det var en spännande och intressant kväll där jag fick tillfälle att samtala med en riktigt trevlig kille som varit med om mer än de flesta politiskt aktiva kan drömma om.

Jag vågade dock aldrig fråga hur det egentligen kom sig att Laura Bush kallade honom "Pigpen" och att George W Bush gav honom det något tveksamma smeknamnet "Turd Blossom". Och för er som gillar skvaller kan jag berätta att Rove även berättade den fullständiga historien bakom detta något prekära videoklipp! :)

torsdag 3 juli 2008

TV-tips

Följande tips har mailats till mig och jag för det gärna vidare!

HOMOSEXUALITET, KYRKAN OCH VIGSELRÄTT

"Jenny - Gud och tystnaden", en dokumentärfilm som utspelar sig i en omgivning där det är långt ifrån självklart att du blir accepterad fullt ut för den du är.

Jenny läser till präst på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Hon är ung, kvinna och gift med Linda. Ingen i Jennys klass är positiva till välsignelse av partnerskap. Ibland undrar jag vad den där tystnaden betyder som kommer när jag säger att jag är gift med en kvinna, säger Jenny.

I år är det 50 är sedan Svenska Kyrkan beslutade att kvinnor får prästvigas. Samtidigt väcker frågan om homosexuellas rätt till vigsel och välsignelse starka känslor.

SVT DOKUMENTÄR SÖNDAGEN DEN 31/8 20.00

Kulturrådet ryter till

Statens kulturråd presenterade igår ett "manifest för en reformerad kulturpolitik" med ett antal uppmaningar till den pågående Kulturutredningen. Två punkter tycker jag verkligen är viktiga. Dels konstaterandet att det är i samverkan med andra politikområden som kulturen får verklig betydelse. För mig är inte kulturen det där lilla extra som hamnar utöver allt annat. Ändå är det ofta den rollen kulturpolitiken får spela.

Kunskap handlar inte bara om fakta utan också om reflektion. Att kunna sätta information i ett perspektiv och kunna relatera till sig själv och sin omvärld. När det gäller integration är kulturen fundamental. Hur ska vi annars förstå varandra? Eller hur ska någon kunna känna sig integrerad om man inte förstår varför det samhälle man kommit till faktiskt ser ut som det gör? Vi behöver ett bredare ansvar för kulturen i Sverige!

Den andra punkten är den om fria medel för nyskapande på kulturområdet. Stiftelsen Framtidens kultur grundades 1994 med medel från upplösta löntagarfonder. Syftet var att finansiera nyskapande kulturexperiment. Efter att kapitalet förbrukats har 800 miljoner kronor delats ut. Ett tidsbegränsat uppdrag går mot sitt slut, men behovet av riskkapital kvarstår.

Jag hoppas verkligen att Kulturutredningen har med sig detta när de ska presentera sin rapport framåt årsskiftet!

tisdag 1 juli 2008

Några svar om FRA

Förlåt ett långt inlägg, men här kommer det ändå som ett försök att bemöta de synpunkter och frågor som jag fått sedan gårdagen.

Först av allt: Man har rätt att tycka vad man vill om mig - det är helt ok. Jag både hoppas och tror att de som följt mig, såväl under min tid i riksdagen som tidigare, vet att jag är allt annat än "arrogant" och "dryg" mot dem som gett mig förtroendet att sitta i riksdagen. Det är jag inte heller i den här frågan!

Den som har läst vad jag har skrivit vet också att jag verkligen inte vänder mig emot att människor hör av sig. Om det så är 10 , 100, 1000 eller 10000 personer. Ibland sker det via en listserver som ger tillfälle för många att genom ett klick förmedla sin uppfattning. Helt ok.

Men jag tycker att det är trist när en av landets större tidningar som borde se som sin uppgift att journalistiskt granska stora viktiga beslut istället ägnar sig åt den här formen av kampanjande.

Inför voteringen om FRA publicerade Expressen e-postadresserna till alla borgerliga ledamöter. Läsarna uppmanades höra av sig med synpunkter. Detta var ett BRA initiativ. Det uppmuntrade kontakt och dialog. Jag har haft spännande dialoger med många av de som då mailade, vi har inte alltid landat i samma slutsats, men haft bra diskussioner för och emot.

Nu väljer tidningen att istället göra sig till kanal för masskommunikation. Tusentals exakt likadana e-postmeddelanden strömmar in. Det som en gång var en dialog har istället blivit ett slagfält.

Återigen, det är inte mailen eller listservern som är problemet. Det är att Expressen väljer att använda sina resurser på det här sättet. Thomas Mattsson skriver på sin blogg att Expressen har misslyckats före beslutet. Jo, det kan man lugnt säga.

För drygt åtta år sedan började diskussionerna kring hur man kunde reglera FRAs verksamhet. Den socialdemokratiska regeringen fick slutligen fram en proposition, som dock gömdes undan lagom till valet. För 18 månader sedan presenterades en ny proposition där man tog betydligt större hänsyn till den personliga integriteten än i s-förslaget. För 12 månader sedan röstade riksdagen första gången och förslaget bordlades. Sedan har en mängd integritetsvärnande punkter förts in. Ett nytt förslag presenterades, men även detta förbättrades sedermera ur integritetshänseende.

Olika typer av signalspaning har förekommit från svensk sida sedan andra världskriget. Syftet har varit, och är, att skydda rikets säkerhet. Tycker man att Sverige ska upphöra med signalspaning nu så förstår jag också att man är helt emot den nya lagen. Men jag tycker att vi ska fortsätta använda oss av signalspaning. Det är en viktig förutsättning för vår underrättelseverksamhet. Och då måste också signalspaningen kunna anpassas efter tekniken. Spaningen blir också genom den nya lagen teknikneutral. Istället för att enbart få spana i etern blir det nu möjligt att också spana i kabel, just där som mycket av trafiken numera går. Fortfarande får spaningen endast avse utländska förhållanden. I takt med att ny teknik används måste man också hela tiden se över och värna den personliga integriteten. Därav den nya lagen.

Varför röstade jag då för lagen? Jag har ju blivit anklagad för att aldrig ha förklarat varför. Det har jag visserligen gjort flera gånger men låt mig göra det återigen.
  • FRA bedriver bara spaning mot företeelser utanför Sveriges gränser.
  • Signalspaning är inte tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige. Inte heller när det gäller trafik som sker inom landet, men passerar gränsen av tekniska skäl är det tillåtet att spana på- vare sig mail eller telefon.
  • Signalspaning får bara ske efter särskild beställning från regeringen och berörda myndigheter.
  • Myndigheterna kan inte själva bestämma om vad som ska spanas efter, utan måste söka om tillstånd.
  • Signalspaningen ska bara ta sikt på yttre hot mot rikets säkerhet, internationell terrorism eller mycket allvarlig gränsöverskridande brottslighet.
  • FRA avgör inte själva vad man ska spana på. En ny myndighet utformad som en domstolsliknande nämnd inrättas som prövar tillståndsgivning. I myndigheten kommer både juridiska företrädare samt politiker från riksdagens alla partier att sitta.
  • Den domstolsliknande nämnden ska fatta beslut om huruvida "synnerliga omständigheter" föreligger för sökning på person.
  • Ett ytterligt fåtal meddelanden träffas av sökbegreppen. Det som inte fångas upp passerar rakt igenom och kan inte återskapas.
  • Det införs tydliga regler om hur rapportering ska ske och när de uppgifter som fångats upp ska förstöras.
  • Det inrättas ett särskilt integritetsskyddsråd inom FRA.
  • Datainspektionen ska fram till kontrollstationen 2011 följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv.
  • Regeringen tillsätter en särskild kommitté som utifrån ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv. Kommittén kommer att verka utöver det integritetsskyddsråd som kommer att inrättas inom FRA. Kommittén ska också tillsätta ett integritetsombud som ska bevaka att integriteten för personer bosatta i Sverige garanteras.
  • Regeringen ska ha skyldighet att ta integritetshänsyn vid fattande av inriktningsbeslut.
På Expressens FRA-sida står det väldigt lite om ovanstående. Här är istället några av deras rubriker: ”De sa ja till att spionera på dig” ”Stoppa FRA-lagen” ”Han sägs vilja massavlyssna svenska folket” ”Finns inga skäl att införa lagen” ”Det här punkterar vår grundlag” ”FRA-lagen hindrar fria forskningen” ”Så kan du undvika Storebror”

Vi lever i ett fritt samhälle. Det är jag tacksam över. Det innebär att det är fritt fram att föra fram åsikter och tycka till. Att höra av sig och att klargöra sin uppfattning. Men det innebär också att jag har rätt att tycka till om Expressens kampanj. Det har jag gjort i ett brev till Otto Sjöberg här på min blogg. Att brevet är skrivet med ett stänk ironi och med försök till glimt i ögat har de flesta förstått. Men att ironi inte alltid går fram och uppfattas rätt kanske jag borde ha förstått. Där får jag väl lära mig.

Till alla er som är oroliga för mina bristande tekniska kunskaper och min ”översvämmade brevlåda”. Jodå, jag vet också hur man använder sorteringsfunktionen och det har jag gjort. Däremot har jag inte använt borttagningsfunktionen. Alla mail jag fått de senaste dygnet ligger i en särskild mapp och jag kollar igenom den några gånger om dagen.

Och tro mig – jag tar intryck av den starka manifestation som de som mailar ger uttryck för.