tisdag 8 juli 2008

Middag med Karl Rove


En av huvudstrategerna bakom George W Bush, Karl Rove är i Sverige. Utan tvekan är han huvudpersonen under Almedalsveckan där han på onsdag talar på ett seminarium anordnat av Timbro.

Ikväll hade jag glädjen att träffa Karl och hans hustru Darby under en (som alltid) trevlig och informell liten middag hos gode vännen Johan Bengt-Påhlsson. Att haussen kring Roves besök är omfattande märks inte minst på det idoga intresset kring hans schema här. Till och med kvällens middag spekuleras det kring av tidningen Resumé. Även SvD och Politikerbloggen har också uppmärksammat Sverigebesöket.

Karl Rove beskrivs gärna och ibland lite elakt som hjärnan bakom George W Bush. Och mycket riktigt är han presidentens huvudstrateg ända sedan tiden i Texas. I augusti avgick han som vice stabschef och chefsrådgivare till presidenten. Idag är han bland annat kolumnist i Newsweek, politisk kommentator åt Fox och skriver som bäst på sin bok.

Norskättade Rove var också en gång ordförande i College Republicans och besökte Sverige och Skandinavien under första halvan av 70-talet. Då fick han också flera vänner i Sverige, varav några var med för återträff ikväll.

Det pratas mycket om Karl Rove. Allt är inte positivt men få kan invända mot han trots allt varit med och skapat det som är amerikansk politik idag. Det är inte heller många som slår honom på fingrarna när det gäller modernt politiskt kampanjande. "Jag är en myt men jag har ingen förklaring till hur det har blivit så" sade Rove tidigare idag till Dagens Media.

För egen del kan jag konstatera att det var en spännande och intressant kväll där jag fick tillfälle att samtala med en riktigt trevlig kille som varit med om mer än de flesta politiskt aktiva kan drömma om.

Jag vågade dock aldrig fråga hur det egentligen kom sig att Laura Bush kallade honom "Pigpen" och att George W Bush gav honom det något tveksamma smeknamnet "Turd Blossom". Och för er som gillar skvaller kan jag berätta att Rove även berättade den fullständiga historien bakom detta något prekära videoklipp! :)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Karl Rove är en landsförrädare som borde spärras in bakom lås och bom samt om USA skulle följa sina egna lagar avrättas för landsförräderi då detta brott är förelagt med dödsstraff. Nu ska det tilläggas att jag är emot dödsstraff men det är intressant att en sådan man kommer till Sverige, vad kan han bidra med till en demokrati? Naturligtvis ingenting däremot mycket på den inslagna vägen mot Orwells samhälle där forna allierade snabbt och enkelt “tas om hand”.
För er som inte känner till de grova och förmodligen sanna anklagerserna mot Rove så gäller det att han röjde identiteten på en CIA agent med dold identitet, hennes namn är Valerie Plame och genom att röja en CIA agent som jobbade med det som kallas “loose cannon” och dessutom med inritkning mot kärnvapen på vift utsatte han henne för en direkt och påtaglig livsfara. Om inte det är landsförräderi så vet jag inte. Så se upp så han inte söker asyl när han är här, för i USA är han vid ett regimskifte fritt villebråd!

Anonym sa...

Vad tror du ultrakonservative Rove hade sagt om han fått veta om din läggning?

Anonym sa...

http://www.skp.se/blogg/

Kaka söker maka.Vår kriminella regering frotterar sig mot den kriminellt belastade Karl Rove. Carl Bildt har haft samröre med Rove redan på 70-talet.80-talet var Rove på besök för att lära herrarna och damerna på högerkanten hur man skaffar kapital till valkampanjer. Reinfeldt for sedan över Atlanten och hälsade på Bilderbergarna sedan hade han trettio miljoner till sin valkampanj.Tala om samarbete med de neo-konservativa. FRA-lagen var troligast en beställning från detta håll.Experter hävdar att lagen är ineffektiv för att bekämpa terrorism. Däremot vet jag att den är mycket effektiv för att kolla sådana som mig.

Anonym sa...

Men kan du svara? Vad tror du att ultrakonservative Rove hade sagt om din homosexualitet? Har du gjort en storm- off eller?

Olof Lavesson sa...

Ja, du. Jag tog faktiskt inte upp frågan. Inte heller frågade jag honom hur han har det med sin fru, tidigare fru, eventuella älskare eller älskarinnor. Jag har inte för vana att diskutera min sexuella läggning i alla samtal jag för.

Men ska jag gissa så antar jag att han har en klassiskt amerikansk konservativ inställning. Man får göra vad man vill bakom egna gardiner, men inte förvänta sig att samhället ska uppmuntra eller godkänna det.

En riktigt tråkig syn på homosexualitet som sträcker sig över blockgränsen i USA. Jag är tacksam att inte vi har samma situation här.

Jag tror stenhårt på moral. För mig är moral det rättesnöre som vi alla har någonstans djupt inom oss om vad som är rätt och fel. Den ser olika ut och tack och lov för det.

Lika starkt avskyr jag moralism. Att någon annan med pekpinnar berättar hur man ska leva sitt liv och fördömer olika levnadsmönster.

Jag tror inte Rove delar min uppfattning. Det är det tyvärr inte så många republikaner som gör.

Anonym sa...

http://www.skp.se/blogg/
Är detta en sexrådgivningsspalt? Vad folk gör frivilligt bakom lykta dörrar har ingenting att göra med Karl Rove eller politiken i övrigt, Olof lavesson behöver inte försvara sin sexuella läggning.Det skulle istället vara intressant att läsa om vad han anser om att alliansen bjudit in den kriminelle Karl Rove.

nicklas eriksson sa...

Skp, det har det fan i mig visst!

Rove är ett fossil, ett antiprogressivt, anti-HBT, anti-allt som vanligt folk är, och det måste belysas.

Tack till Lavesson för att du äntligen svarade, men du måste ju begripa att det ger dig ett löjets skimmer när du är lyrisk över att ha fått träffa en gammal fuskgubbe som med största säkerhet skulle förakta dig om han visste om vad du är.