onsdag 10 november 2010

Förbund i partiets tjänst


Kollektivanslutningen har upphört. Ändå sponsrar alla LO-medlemmar det socialdemokratiska partiet med årliga mångmiljonbelopp. Oavsett vad de röstar på är det den socialdemokratiska valrörelsen som pengarna går till. Det är dags att kapa banden. Om detta skriver jag i Sydsvenskan idag.

Gång efter annan visar det sig också att LO sätter partiets intressen före sina medlemmars. Hur ska man annars förklara att Lundby-Wedin aktivt motarbetar den politik som gett hennes egna medlemmar mer än en månadslön mer i plånboken varje år? Genom alliansens jobbskatteavdrag har en undersköterska fått nästan 1 500 kronor mer i månaden efter skatt och en metallarbetare nästan 1 700 kronor. Totalt rör det sig om cirka 30000 kronor om året för en vanlig LO-familj. Vilken avtalsrörelse har gett sådana resultat?

Vid LO-kongressen förra året fattade ombuden beslut om att ”LO skall arbeta för att fler fackliga medlemmar ges möjlighet att diskutera ideologi så att det politiska engagemanget bättre tas tillvara. Målet är att fler LO-förbundsmedlemmar skall bli medlemmar i partiet”. Får LO-karriäristerna bestämma finns det bara två sorters medlemmar. Socialdemokrater och blivande socialdemokrater. Ur led är tiden.

4 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

"Kollektivavtalen har upphört"? Och så säger Nya Moderaterna att ni inte vill avskaffa den svenska modellen. Det här var det mest högerradikala förslag jag hört från en politiker på länge ;)

Olof Lavesson sa...

Haha, tack för påpekande Markus! "Kollektivanslutning" ska det givetvis vara! Nu korrigerat....

Frans Trägårdh sa...

Det här är en grymt provocerande, felaktig och lögnaktig artikel och den känns nästan ironisk eftersom den kommer från en moderat. Hur många band finns inte mellan moderaterna och Svenskt näringsliv? Jag säger bara Urban Bäckström. Hur mycket pengar får moderaterna från Svenskt näringsliv? Nej, det vill ni ju inte uppge! Vad har ni att dölja? Snacka om att kasta sten i glashus.

Tror du verkligen själv att Carl B Hamiltons siffror på 630 miljoner är objektiva och framtagna med god vetenskaplig metod? Du måste väl förstå att hans uträkning endast fyller politiska syften.

Det är ytterst anmärkningsvärt att du, som är framröstad av svenska folket att representera dem, inte vet att skatter faktiskt används till att bygga välfärd. De 30000 kr som en LO-familj "tjänar" på jobbskatteavdraget hade faktiskt INTE slängts i sjön, utan använts till välfärdsbygge under en annan regering. Den som är matematiskt bevandrad vet, och kan lätt räkna ut, att höga skatter främst gynnar dem med låga eller medelhöga inkomster.

Här kommer en kort historielektion.
Socialdemokraterna skapade LO i slutet på 1800-talet. Därav har de tillsammans (med stöd av liberaler och kommunister) byggt upp välfärden i Sverige. Moderaterna, eller dåvarande högerpartiet har röstat emot varje välfärds- och demokratireform som till exempel allmän rösträtt och 8 timmars arbetsdag (du känner säkert till er fina historia). Att banden är starka mellan LO och S är väl då inte så konstigt? Att denna historia inte berättas tror jag ligger bakom det svaga stöd för S bland LO-medlemmar tillsammans med de högervindar som blåser. Folk tar välfärden för givet och tror att de rättigheter på arbetsplatsen som de har idag kommit utan facklig och politisk kamp. Detta speglar sig i att det gamla högerpartiet, nuvarande moderatarna AKA nya arbetarpartiet lyckas locka arbetare med sin i grunden arbetarfientliga politik (fast jävligt bra retorik har ni).

Både LO och S behöver förnya sina tankebanor, men att luckra upp banden vore att förneka historien. Arbetarrörelsen måste alltid kämpa för att försvara sina rättigheter, även om det är tufft just nu.

Olof Lavesson sa...

Hej Frans!

Vi har olika politiska utgångspunkter, det tycker jag vi båda kan försöka respektera. Att det är ett självändamål med höga skatter för den som jobbar är inte den linje jag eller den borgerliga regeringen driver. Vår politik om arbetslinjen har varit genomgående i såväl den förra valrörelsen som den senare. Det ska löna sig mer att arbeta. Det ska vara lättare och billigare att anställa. Fler ska kunna starta och driva företag som kan växa. Detta är vad vi har gått till val på och det är den politiken vi har fått väljarnas förtroende för.

Lika lite som att alla håller med om allianregeringens politik, lika lite håller alla med socialdemokraterna. Faktum kvarstår: LO har ca 1,5 miljoner medlemmar. Av dessa röstade ca 750 000 på ett annat parti än socialdemokraterna. Ändå ska dessa 750 000 varje år vara med och frikostigt bidra till det socialdemokratiska partiets verksamhet. Det tycker du är rätt och rimligt. Jag tycker att det är skamligt.

Att en facklig organisation, satt att förvalta samtliga medlemmars intressen, dessutom har som uttalat mål att fler medlemmar ska gå med i ett visst parti gör att man kan ifrågasätta på vems sida organisationen och dess ledning faktiskt står.

När sedan LO:s egna undersökningar visar att det nu bara är tre av tio som tycker man ska ha kvar kopplingen till socialdemokratin, bekräftar detta ytterligare bilden av en organisation i otakt med sina medlemmar.

Jobbskatteavdraget har varit viktigt. Både för att stärka arbetslinjen, men också för att faktiskt ge folk mer i plånboken under en tid av ekonomisk kris. För egen del skäms jag inte över att ett vårdbiträde idag har ca 1500 kronor mer i månaden än tidigare, eller att en metallarbetare har ca 1700 kronor mer. Jag tycker dessutom att han eller hon ska slippa donera pengar till socialdemokraterna, om man inte själv aktivt vill det. Men där har vi uppenbarligen olika åsikter.


Olof