onsdag 13 oktober 2010

Ansvar. Arbete. Sammanhållning.


Ansvarstagande, arbete och sammanhållning. Det var tre ord som präglade finansminister Anders Borgs budgetpresentation. Kurvorna pekar i rätt riktning, men samtidigt utfärdas varningstecken för kommande kriser. Klokt. Vändningen kan förväntas redan innevarande mandatperiod. "Anders Borg gör klokt i att hålla hårt, mycket hårt, i plånboken" uppmanade Sydsvenskan. Det gör han.

På sedvanligt sätt var Anders tydlig med att det nu gäller att samla i ladorna och återställa finanserna innan nästa kris. 2013 ska överskotten vara på plats. Skönt är också att vi kommer kunna genomföra alla skarpa löften från valplattformen. Läget har förbättrats avsevärt sedan Vårpropositionen. Det skapar också goda förhoppningar för de reformambitioner som också fanns i valplattformen. Som t ex det femte jobbskatteavdraget och den halverade restaurangmomsen.

"Alliansregeringen har fått stärkt mandat, men inte det mandat vi önskade oss" sade Anders. Det är nu en minoritetsregering som styr Sverige och budgetdebatten kom därför att präglas av utsträckta händer. Miljöpartiet har nu även nämnt näringspolitiken som ett tänkbart samarbetsområde och det tror jag är bra. Särskilt intressant blir det i så fall för mig som sitter i Näringsutskottet där Maria Wetterstrand är vald till vice ordförande.

I mina minnesanteckningar har jag skrivit "Östros:" för att kunna sammanfatta vad oppositionen ville. Därefter är det tomt. Det märktes att Östros inte riktigt förberett sig, varken för fyra år till i opposition, eller för det parlamentariska läget. Inte många utsträckta händer där inte. Till skillnad från exempelvis Miljöpartiet som öppnade fler dörrar än man stängde.

Dock ska Östros, liksom de andra debattörerna, ha credd för hanteringen av Sverigedemokraterna. Genom en lugn och sansad debatt med SD så blev det också tydligt hur naket partiet är. Det finns inga beräkningar som håller, bara svarta hål. Fördomar om invandringens kostnader och bortseende från dess fördelar har skapat ett virrvarr av lösa trådar utan sammanhang.

Det blev kanske allra tydligast när SD förklarar att man är mot arbetskraftsinvandring eftersom vi inte behöver fler arbetslösa. Men för att kunna arbetskraftsinvandra måste man ju ha ett jobb. Jobbigt, det där med ansvar!

Inga kommentarer: