torsdag 3 juni 2010

Hur känns det? Jotack, rätt ok faktiskt!

Det enda man vet om opinionsmätningar är att de inte stämmer. Oavsett vad mätningarna visar idag så är det bara resultatet på valdagen som avgör. Och resultatet kommer inte att se ut så som mätningarna visar idag.

Däremot är de intressanta som trendindikatorer. Att man faktiskt kan se hur opinionen rör sig, eller inte rör sig och i vilken riktning.

Det är många som frågade mig när vi låg under med 20 procent i mätningarna hur det kändes. - Jotack, rätt ok faktiskt. Jag är faktiskt lite imponerad över hur coola vi förhöll oss då. Vi visste vad vi hade gått till val på och vad vi var tillsatta att göra. Nu gällde det att hålla fast vid den linjen och inte frestas till plötsliga opportunistiska kast.

Samma fråga kom när finanskrisen härjade som värst. Det var ju nu vi skulle skörda frukterna av de svåra besluten i början av perioden. - Hur känns det, frågade man. - Jotack, rätt ok faktiskt. I den situation som rådde och som i viss mån fortfarande råder gäller det att hålla huvudet kallt och koncentrera sig på uppgiften.

Nu visar i princip samtliga mätningar på ett ganska dött lopp i opinionen. Blocken är ganska jämställda och gapet mellan S och M minskar. I Sentio är till och med M större. Hur det känns?
- Jotack, rätt ok faktiskt!

Vad jag förstår har vi sällan sett så här många svängningar under en mandatperiod. Vi har väl heller aldrig mätt så mycket. Sören Holmberg basunerade tidigt ut att "Regeringen Reinfeldt är rökt!". Det har han fått äta upp mer än en gång. Dessutom vet vi att fler och fler bestämmer sig senare och senare. Många inte förrän de står i vallokalen.

Så hur går det i valet? Ja, det vet vi på valdagen. Vad vi däremot redan vet är att det inte är någon som är rökt. Inte Fredrik och inte Mona. Inte de rödgröna och inte Alliansen. Det kommer att bli en kamp in i det sista.

Fast det är klart.... frågar ni mig? Jag tror faktiskt att den där konsekvensen genom mandatperioden, den tydliga regeringslinjen, sammanhållningen i alliansen och framför allt ansvaret för regerandet och för de offentliga finanserna lönar sig. Jag tror att väljarna ser och uppskattar någon som faktiskt gör vad de lovat. Så om ni ska sätta en hundring på valresultatet, då hade jag satt den på Alliansen!

Polls of the polls:
Sveriges Radio
Sveriges Television
Henrik Oscarsson

Inga kommentarer: