onsdag 18 november 2009

Birgitta Svendén ny VD på Operan


Idag blev det klart att Kungliga Operans styrelse föreslår Birgitta Svendén till ny VD efter Anders Franzén.

Jag tror det är ett bra val. Jag lärde känna Birgitta när hon utsågs till rektor på Operahögskolan där jag sitter i styrelsen. Hon är en god ledare, lyssnar mycket, men är inte heller rädd att fatta beslut. Hon har en gedigen kunskap om operakonsten och dess förutsättningar, och ett helt liv som operasångerska bakom sig. Själv minns jag framför allt hennes Amneris i Malmöoperans Aida för ett antal år sedan.

Senast vi träffades var vid konferensen "Hus för scenkonst" i Göteborg där vi deltog i ett panelsamtal om ett nytt operahus i Stockholm. Känner jag Birgitta rätt så kan jag förvänta mig hårda påtryckningar från Operans sida framöver.

Läs gärna Bo Löfvendahls krönika i SvD apropå utnämningen - till och med jag finns med på en hörna där :-)

tisdag 17 november 2009

Malmström blir lysande kommissionär!


Sveriges nästa EU-kommissionär heter Cecilia Malmström. Det är ett utmärkt val! Cecilia har en bred politisk erfarenhet, har tidigare varit europaparlamentariker och nu senast bidragit till att föra Sverige genom EU-ordförandeskapet i sin roll som EU-minister. Jag är övertygad om att hon kommer företräda svenska intressen på ett utmärkt sätt!

Vid presskonferensen sade statsministern också att han inte såg det som troligt att Sverige skulle vara aktuellt för någon av de högre posterna som "EU-president" eller hög representant (även kallad EUs utrikesminister). Vilka som får posterna blir klart inom kort, själv gissar jag på Belgiens premiärminister Herman van Rompuy som president.

Vem som blir hög representant är svårare men om van Rompuy blir president tillfaller posten troligen någon från det socialistiska blocket.

En fråga som jag redan fått från flera är om jag är förvånad eller besviken på att det inte blev en moderat kommissionär. Nej, varför skulle jag vara det? Kommissionären kommer framför allt att företräda hela Sverige. Cecilia är dessutom en lysande allianspolitiker och kommer bli kanonbra som Sveriges första borgerliga kommissionär! :)

måndag 16 november 2009

Idag: Vaccination!

Idag vaccination mot den otäcka svininfluensan. Lång kö redan innan
vårdcentralen öppnat, men jag gillar de oerhört artiga kölapparna :)

torsdag 12 november 2009

Till Vellinges politiker

Till Vellinges politiker ordinerar jag en dos av ovanstående. Väx upp
och ta lite ansvar!

Tid för en nationell Øresundsstrategi

Denna vecka har präglats av Skåne:Stockholm och framför allt Öresund när Region Skåne under ett par dagar har intagit huvudstaden. Själv har jag deltagit i två seminarier, ett om gränshinder för kulturarbetare och ett om hur vi kan få igång och dra nytta av dynamiken i Öresundsregionen.

Idag säger Öresundsminister Cristina Husmark Pehrson till Sydsvenskan att hon direkt efter EU-ordförandeskapet kommer ta upp Öresundsfrågorna i samtal med statsministern "Vi kan inte låta den enorma kraften i Öresundsregionen gå förlorad för att vi inte ger oss tid till en samlad insats. Det är dags för statsministern att sätta ner foten. Jag kommer att uppmana honom att ta kontakt med sin danska motsvarighet för att skapa mål och en strategi för Öresundsregionen", säger hon.

Det är strålande. Inget statsråd har drivit Öresundsfrågorna så tydligt som Husmark Pehrson. Mycket har också hänt. A-kasseproblematiken håller huvudsakligen på att lösas, tryggheten har ökat i föräldrarförsäkringen, konkurrensen mellan universiteten har underlättats och en socialförsäkringsportal är öppnad på nätet. Detta för att nämna några punkter. Bara på arbetsmarknadsområdet har sju av tolv identifierade gränshinder lösts, ytterligare fyra är på gång.

På flera områden har man också kommit fram till att det faktiskt inte föreligger några hinder, utan att det snarare handlar om bristande information. På myndigheter, mellan myndigheter och framför allt till medborgarna. Därför var den miljon till Öresunddirekt som igår presenterades så viktig.

Öresundsfrågan är inte regionalpolitik, det är i högsta grad frågor av nationell vikt. Förutom att Öresund är porten till kontinenten så är det tack vare utvecklingen här som Sverige och Skandinavien ligger i framkant på flera områden. Se bara på universiteten i regionen eller på Medicon Valley. Eller tror någon verkligen att Sverige hade fått ESS om det inte varit för att anläggningen kommer ligga i Öresundsregionen?

Nu handlar det inte längre bara om att riva gränshinder utan om att aktivt planera för en expansiv och dynamisk Öresundsregion - det behövs en politisk nationell Öresundsstrategi. Exempel på områden som berörs är infrastruktur, utbildning, forskning och sjukvård. När satsningar och prioriteringar görs på sådana områden går det inte att stanna blicken vid nationsgränsen. Ska man kunna dra nytta av satsningar inom landet, måste det finnas ett vidare perspektiv.

Sverige är ett till ytan oförskämt stort land. Det är ett land med två huvudstadsregioner och landets framtid ligger inte bara i den egna. Först när vi aktivt planerar utifrån detta och inser att vi är beroende av flera dynamiska regioner kan vi dra nytta av vår fulla pontential!