tisdag 17 november 2009

Malmström blir lysande kommissionär!


Sveriges nästa EU-kommissionär heter Cecilia Malmström. Det är ett utmärkt val! Cecilia har en bred politisk erfarenhet, har tidigare varit europaparlamentariker och nu senast bidragit till att föra Sverige genom EU-ordförandeskapet i sin roll som EU-minister. Jag är övertygad om att hon kommer företräda svenska intressen på ett utmärkt sätt!

Vid presskonferensen sade statsministern också att han inte såg det som troligt att Sverige skulle vara aktuellt för någon av de högre posterna som "EU-president" eller hög representant (även kallad EUs utrikesminister). Vilka som får posterna blir klart inom kort, själv gissar jag på Belgiens premiärminister Herman van Rompuy som president.

Vem som blir hög representant är svårare men om van Rompuy blir president tillfaller posten troligen någon från det socialistiska blocket.

En fråga som jag redan fått från flera är om jag är förvånad eller besviken på att det inte blev en moderat kommissionär. Nej, varför skulle jag vara det? Kommissionären kommer framför allt att företräda hela Sverige. Cecilia är dessutom en lysande allianspolitiker och kommer bli kanonbra som Sveriges första borgerliga kommissionär! :)

Inga kommentarer: